Promo banner

A+ A A-

IRAN NEĆE OBUSTAVITI NUKLEARNI PROGRAM ''NI NA SEKUNDU''

Iran-predsjednik-MehmedAhmadinedzad-AFP-V     Iran "ni na sekundu" neće obustaviti svoj nuklearni program bez obzira na rezoluciju UN-a po kojoj se toj zemlji uvode dodatne sankcije i razmotrit će svoje odnose s državama koje ostaje iza tih mjera, saopćio je u nedjelju navečer iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, putem svog web sitea.

     "Iran ni na sekundu neće zaustaviti svoj mirnodopski i legalni nuklearni program zbog nekakve nezakonite rezolucije. Iran neće zaboraviti one koji su podržali, ali ni one koji su odbacili (rezoluciju)", naveo je Ahmadinedžad, ne precizirajući na koji način će Teheran, kako je rekao, prilagoditi svoje međunarodne odnose, prenosi Reuters.
     Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u subotu je izglasalo uvođenje dodatnih sankcija Iranu, zbog nuklearnog programa te zemlje, za koji Zapad smatra da za cilj ima proizvodnju atomskog oružja.
     Teheran ove optužbe uporno demantira tvrdeći da obogaćivanje urana ima za cilj proizvodnju goriva za nuklearne elektrane.
     Iranske vlasti odlučile su, također, da ograniče svoju saradnju sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA), poslije odluke o uvođenju sankcija Teheranu.
     "Poslije ove nezakonite rezolucije, parlament i vlada odlučili su da obustave neke aktivnosti sa Agencijom (IAEA)," rekao je na državnoj televiziji portparol iranske vlade Golamhosein Elham i dodao da se ova odluka odnosi na "sporedne" dogovore sa IAEA.

(Fena)