Promo banner

A+ A A-

FRANCUSKE NOVINE OSLOBOĐENE OPTUŽBI ZA VRIJEĐANJE POSLANIKA MUHAMMEDA, A.S.

francuska    Francuski sud je u četvrtak oslobodio optužbi satirični sedmičnik u slučaju koji su pokrenuli muslimani razbješnjeni zato što su u njemu objavljene karikature poslanika Muhammeda, a.s..

     Novine Charlie-Hebdo i njihov direktor Philippe Val optuženi su za "javno vrijeđanje grupe ljudi zbog njihove religije". Val je rizikovao kaznu šestomjesečnog zatvora i globu do 29.520 dolara, javio je AP.
     Suđenje pokrenuto prošlog mjeseca izazvalo je veliku pažnju u zemlji s najvećom evropskom muslimanskom zajednicom i sa snažnim obavezivanjem na slobodu izražavanja i sekularizam.
     Novinari i političari svjedočili su tokom suđenja a ministar unutrašnjih poslova Nicolas Sarkozy uputio je pismo podrške sedmičnim novinama.
     Državni tužilac - čija je uloga na sudovima da brani francuske zakone - iznosio je argumentaciju u korist magazina koji je 8. februara 2006. odštampao tri karikature - od kojih su dvije reprint onih koje su objavile danske novine u 2005. i izazvale su gnjev širom islamskog svijeta. Jedna karikatura bila je originalna.

(Fena)