Promo banner

A+ A A-

GLAVNI TAJNIK UN-A: ICJ IPAK NAZNAČIO DA SRBIJA NIJE SPRIJEČILA GENOCID U SREBRENICI

ban kimoon     Komentirajući oslobađajuću presudu Međunarodnog suda pravde (ICJ) u sporu BiH protiv Srbije i Crne Gore, glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon je u razgovoru za zagrebački Vjesnik kazao kako je ICJ ipak naznačio da Srbija nije ispoštovala svoju obvezu da spriječi genocid u Srebrenici.

     "Zamijetio sam da Sud ipak smatra kako Srbija nije ispoštovala svoju obvezu, da prema Konvenciji o genocidu spriječi taj genocid u Srebrenici. Srbija je, kao i svaka druga zemlja, obvezna osigurati puno poštivanje Konvencije o genocidu. U toj konvenciji postoji obveza da se Haaškom sudu predaju sve osobe osumnjičene za genocid", kazao je Ban Ki Moon.
     Na novinarski upit je li pozvao Srbiju na tu obvezu, glavni tajnik UN-a je istaknuo da je to vrlo jasno kazao za posjeta Haaškom sudu.
     "Ne samo spomenute zemlje nego i međunarodna zajednica moraju učiniti sve kako bi se optuženi za ratne zločine i genocid suočili s pravdom", kazao je on.
     Govoreći o drugim pitanjima u regiji, Ban Ki Moon je u razgovoru za današnje izdanje Vjesnika kazao kako je došlo vrijeme da međunarodna zajednica donese jasnu odluku o pitanju statusa Kosova.
     "Istina je da je gospodin (Marrti) Ahtisaari, moj posebni predstavnik, završio konzultacije sa zainteresiranim stranama. Ti razgovori nisu mogli zadovoljiti sve strane...Mislim da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica donese jasnu odluku o tome pitanju", kazao je on.
     Na pitanje hoće li podržati neovisno Kosovo, glavni tajnik UN je istaknuo da Ahtisaari ima njegovo puno povjerenje te da podržava njegov plan.

(Fena)