Promo banner

A+ A A-

SVI MORAJU PRIZNATI DA SE U SREBRENICI DESIO GENOCID

Srebrenica_bodies     Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira pozvali su jučer institucije Bosne i Hercegovine i političke lidere ove zemlje da poštuju presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu, u predmetu BiH protiv Srbije i Crne Gore, saopćeno je iz OHR-a.

     Oni su naglasili kako svi moraju priznati da se u Srebrenici desio genocid. Ambasadori su također istaknuli da, u skladu sa presudom, države imaju obavezu da sarađuju s Haškim tribunalom i ta obaveza mora biti ispoštovana u potpunosti.

 Nastaviti pomoć

     U vezi sa sastankom u Srebrenici, koji je organizirao načelnik Općine i na kojem su predstavnici bh. institucija i političkih stranaka potpisali dokument, ambasadori su istaknuli da sve strane moraju poštovati Dejtonski sporazum te nadležnosti institucija BiH, entiteta i općina.
     Ambasadori su također naglasili da je status općina u BiH reguliran ustavnim i relevantnim zakonima BiH i njenih entiteta. Bilo kakve promjene mogu se postići samo u skladu sa odredbama sadržanim u tim ustavima i zakonima.
     Međunarodna zajednica učinila je mnogo kako bi osigurala održiv povratak u Srebrenicu, između ostalog, pružanjem humanitarne i ekonomske pomoći. Međunarodna zajednica će nastaviti pružati pomoć. Međunarodna zajednica će također nastaviti pomagati u identifikaciji žrtava genocida.

 Poziv vlastima

     Međutim, odgovornost za pitanja koja se tiču ekonomskog i socijalnog napretka u Srebrenici u rukama je nadležnih institucija ove zemlje, koje bi trebale raditi zajedno kako bi poboljšale živote svih građana Srebrenice i unaprijedile proces pomirenja.
Ambasadori su također pozvali državne i entitetske organe vlasti da sarađuju kako bi poboljšali ekonomske, socijalne i političke uvjete u Srebrenici, te time potaknuli razvoj, investicije i stvaranje novih radnih mjesta, stoji na kraju saopćenja.