A+ A A-

ZAOKRET U AMERIČKOJ VANJSKOJ POLITICI?

rice_iraq_maliki_17feb     Najava da su Sjedinjene Države spremne razgovarati o pitanju Iraka s Iranom i Sirijom na jednom međunarodnom skupu došla je mnogima kao iznenađenje.  Dosad je administracija predsjednika uporno odbijala razgovor s vladama ovih zemalja o tom pitanju.  Dužnosnici administracije ustraju u tome da to ne znači promjenu politike, međutim, vanjskopolitički stručnjaci se s time ne slažu.

    Početkom tjedna državna tajnica Condoleezza Rice "bacila" je ono što su mnogi promatrači doživjeli kao svojevrsnu diplomatsku bombu.  Rekla je da će Sjedinjene Države na nadolazećoj međunarodnoj konferenciji razgovarati o pitanju Iraka, između ostalog, i sa Sirijom i Iranom.

     Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow je rekao kako to ne predstavlja promjenu politike o dijalogu s ove dvije zemlje, ukazujući na to da su u prošlosti američki diplomati bili u istim prostorijama sa svojim iranskim kolegama. "Hoću reći, nije to ništa novo. Ono što se sad događa je presedan koji se mnogo puta već dogodio. Postoje multilateralni forumi, ako su Iranci na njima, mi nećemo otići. Uvijek smo govorili, ako nas Iračani pozovu na takav forum, mi ćemo biti tamo. Oni su nas pozvali i mi ćemo doći".

     Larry Goodson je profesor za srednjeistočne studiju na Ratnom koledžu američke kopnene vojske kaže da ta promjena predstavlja želju administracije da upravlja događajima ne samo u Iraku, već i u Afganistanu. "Kako ja to vidim, to predstavlja promjenu u postojećem načinu razmišljanja o tome što učiniti s Iranom nakon onog što proiziđe iz Iraka i, u manjoj mjeri, Afganistana".

     Uključivanje Irana i Sirije u dijalog o Iraku bila je i ključna preporuka dvostranačke radne skupine za Irak prošle godine, međutim, administracija predsjednika Busha se suprotstavlja toj ideji zalažući se za povećavanje broja vojnika.

     Ken Katzman je analitičar srednjeistočnih prilika pri nestranačkoj Kongresnoj službi za istraživanje. On kaže da je do ove promjene došlo zato jer administracija pokušava naći prostor za uzmak, ukoliko se ne postigne uspjeh s povećanjem broja vojnika. "Ono što je pokretačka sila iza ove promjene politike jest činjenica da se broj opcija u Iraku smanjuje. Mnogim promatračima se čini da taj novi sigurnosni plan za Bagdad neće postići ono što se očekivalo. A administracija pokušava poručiti 'nismo ostali bez opcija', imamo ovu diplomatsku strategiju, imamo i druge opcije i nije došlo vrijeme da odustanemo od Iraka".

     Larry Goodson kaže da povećavanje broja američkih vojnika u Iraku neće uroditi plodom, tako da sad administracija poseže za diplomatskim opcijama koje su prije bila tabu.

     Ken Katzman kaže da će Iran za pomoć u Iraku najvjerojatnije pokušati dobiti zauzvrat neke ustupke glede nuklearnog programa. Međutim, on vjeruje da iako će administracija biti usredotočena samo na Irak, predsjednik Bush neće na to pristati, jer želi da može reći, kad napusti Bijelu kuću, kako nije dopustio da Iran postane nuklearna sila. Spomenuta konferencija je planirana za 10. ožujak.

(http://www.voanews.com/croatian)