A+ A A-

PRAVNI PROCES ZA UKIDANJE REPUBLIKE SRPSKE JER JE SUD UTVRDIO DA JE GENOCIDNA TVOREVINA

Svjetski savez dijaspore BiH

 entitet_genocida_big

     SSD BiH je duboko razočaran odlukom Međunarodnog suda pravde (ICTJ) koji je u svojoj presudi zaključio da Sud nema dovoljno dokaza da je Srbija počinila genocid na teritoriji Bosne i Hercegovine, ali da je Srbija prekršila odredbu UN-ove konvencije o spriječavanju genocida, čime je Sud zaključio da je genocid počinjen samo u Srebrenici.
     SSD BiH smatra ovu odluku sramotnom i ponizujućom za sve žrtve genocida u Bosni i Hercegovini. U svojoj presudi Sud precizno naglašava da nije bilo dovoljno dokaza o direktnom učešću Srbije i Crne Gore u genocidu u Bosni i Hercegovini, a svi znamo da papirologija te vrste, odnosno dokazi, nisu bili dostupni ni Sudu a kamo li Bosni i Hercegovini jer ih Srbija krije, isto kao što Haškom tribunalu nisu dostopni ratni zločinci koje Srbija i Crna Gora također još uvijek kriju.
     Čudno je da se Sud u nekim svojim odlukama pozivao na dosadašnje presude Tribunala u Hagu, a neke koje su također validne nije uzimao u razmatranje.

     Najkonkretniji dokazi o direktnom učešču i saučešću Srbije i Crne Gore u ratu i genocidu u Bosni i Hercegovini, a ne samo u Srebrenici kako Sud navodi, se nalaze u Hagu, ali po dogovoru Srbije i Tribunala nisu smjeli biti korišteni za ovaj slučaj. Još jednom smo poraženi od srpskog lobija i međunarodne zajednice koja je ovim samo zaokružila svoju igru u ratu u BiH. Srpska strategija prikrivanja dokaza se nastavlja, pa je Srbija osuđena samo za nespriječavanje genocida, a pitamo se zašto i za to, ako već nije imalo direktnog uticaja na ratna dešavanja u BiH po ovoj presudi.
     SSD BiH smatra ovu presudu najvećom nepravdom i smatra da je Sud djelovao politički a ne na principima pravde i istine.
     Ne osuditi zemlju čiji su tenkovi razarali Bosnu i Hercegovu, čija armija je sudjelovala u napadima na legitimnu državu BiH i naoružavanju Srba u Bosni i Hercegovini, čiji komandant Ratko Mladić se traži kao najveći ratni zločinac, te ne osuditi zemlju čiji je predsjednik Slobodan Milošević bio potpisnik Dejtonskog ugovora o prestanku rata u Bosni i Hercegovini u kojem po ovoj odluci oni nisu ni sudjelovali, je van svake pameti. Ne osuditi državu koja je bila pod sankcijama zbog svog učešća u ratu u Bosni i Hercegovini, te ne osuditi zemlju čiji je predsjednik bio optužen i pritvoren u Haškom tribunalu za ratne zločine, je zločin sam po sebi!
     Ono sto je jedino pozitivno u ovoj presudi Suda jeste potvrda da je genocida u BiH bilo i da ga je izvršila Vojska Republike Srpske!
     SSD BiH zahtjeva da se pokrene pravni proces za ukidanje RS-a na osnovu ove presude u kojoj je Međunarodni sud pravde (ICTJ) donio odluku da je Vojska RS počinila genocid u Srebrenici te samim tim se potvrđuje da je RS genocidna tvorevina!   

    Sadašnje ustavno i teritorijalno uređenje Bosne i Hercegovine je direktan rezultat genocida i nastavak tog genocida, stoji u saopćenju SSD BiH koje je potpisala predsjednica Senada Softić-Telalović.