Promo banner

A+ A A-

PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE 120 GODINA MEKTEB-I-NUVABA I 30 GODINA FIN-a

hasanovic.z     Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, kao nosilac aktivnosti obilježavanja 120 godina Mekteb-i-nuvaba i 30 godina rada ovog fakulteta, privodi kraju pripreme planiranih sadržaja kojima će se ove velike i značajne godišnjice obilježiti.

      Dr. Zuhdija Hasanović, prodekan za nastavu na FIN, ističe da je Nastavno-naučno vijeće Fakulteta islamskih nauka u saradnji sa posebnom Komisijom Rijaseta Islamske zajednice, koja je zadužena za obilježavanje ovogodišnjih značajnih obrazovnih jubileja IZ, utvrdilo okvirni plan i dinamiku sadržaja i manifestacija kojima će se obilježiti spomenute godišnjice.

      Dr Hasanović kaže: "Krajem tekuće akademske godine (krajem maja ili početkom juna) u atriju Fakulteta islamskih nauka bit će održana Svečana akademija na kojoj će se izvršiti promocija Spomenice FIN-a, uručiti prigodni pokloni penzioniranim profesorima i radnicima i prisjetiti se zaslužnih pregalaca i radnika Fakulteta koji su preseli na ahiret."

     U sklopu programa obilježavanja godišnjice FIN-a i Mekteb-i- nuvaba organizirat će se takmičenje učača Kur'ana sa područja Balkana na kojem će učešće uzeti učenici obrazovnih ustanova, dakle učenici medresa i studenti islamskih fakulteta. Kordinator ove manifestacije je hfz.  Fadil Fazlić.

     Također dio svečarskih aktivnosti i ambijenta osjetit će se i na Univerzitetu u Sarajevu, čiji je FIN pridruženi član, na kojem će biti izvršena promocija hrestomatija Fakulteta islamskih nauka, do sada izašlih 28 hrestomatija.

     Prema riječima dr. Hasanovića, zajednička završna svečanost obilježavanja obrazovnih jubileja ustanova Islamske zajednice, uključujući Fakultet islamskih nauka, Mekteb-i-nuvab, Gazi Husrev-begovu medresu i Gazi Husrev-begovu biblioteku bit će održana poslije ramazana u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Tom prilikom će se održati Svečana akademija na kojoj će biti promoviran hor Fakulteta islamskih nauka i himna FIN-a.

(www.rijaset.ba)