A+ A A-

- ZAKLJUČCI SASTANKA SA IMAMIMA DŽEMATA IZ U AUSTRIJI

     U subotu, 17. februara o.g., u Sarajevu je održan sastanak predstavnika Rijaseta IZ-e sa dekretovanim imamima i predsjednicima džemata u Austriji.

     Sastanak je, ustvari, realizacija zaključka Rijaseta IZ-e koji je donešen na posljednjoj sjednici, a održan je s ciljem određivanja smjernica za konačno rješenje aktuelnih problema u funkcioniranju IZ-e Bošnjaka u Austriji.

     Ispred Rijaseta IZ-e sastanku su prisustvovali h. hfz. Ismet ef. Spahić, zamjenik reisu-l-uleme, zatim Muhamed Salkić, generalni sekretar Rijaseta te Mirsad Mahmutović, rukovodilac i Muhamed Halilović, sekretar Ureda za bošnjačku dijasporu.

dijaspora.t.

 

     Pozivu svim dekretovanim imamima u Austriji te predsjednicima džemata u kojima su ti imami angažirani, odazvali su se:

Alija Halilović, imam u Salzburgu,

Amir Đulić, imam u Dornbirnu,

Enver Ikić, imam u Gmundenu,

Esad Memić, imam u Villachu,

Husejin Malkoč, imam u Kremsu,

Ibrahim Jakubović, imam u Beču, džemat “Bosna”,

Idriz Čikarić, imam u Kapfenbergu,

Omer Ćosić, imam u Grazu,

Rasim Zahirović, imam u Linzu,

Sakib Zekan, imam u Liezenu,

Samir Redžepović, imam u Innsbrücku,

Saudin Lopo, imam u Steyru,

hfz. Senad  Podojak, imam u Welsu,

Sulejman Šabanović, imam u Klagenfurtu,

Vehid Podojak, imam u Beču, ICC,

Safet Ljubijankić, predsjednik džemata u Grazu,

Senad Bajrić, predstavnik džemata u Innsbrücku,

Zaim Ćosić, predsjednik džemata u Steyru,

Abdulah Tuhčić, predsjednik džemata u Salzburgu,

Amir Memišević, zamj. predsjednika džemata “Bosna” u Beču,

Ismet Ponjević, zamj. predsjednika džemata u Gmundenu,

Irfan Buzar, predsjednik džemata ICC Beč,

Idriz Hrbatović, predsjednik džemata u Liezenu.

      Nakon trosatne diskusije, u kojoj je svako od prisutnih iznio svoja razmišljanja i prijedloge za prevazilaženje postojećeg stanja u IZ Bošnjaka u Austriji, velikom većinom su usvojeni zaključci koji bi trebali riješiti većinu problema u radu ove Zajednice.

 

Prisutni su se usaglasili u sljedećem:

 1. Za Bošnjake u Austriji potrebna je samo jedna i jedinstvena vjerska Krovna organizacija u čiji sastav trebaju ući svi džemati u kojima djeluju imami sa dekretom Rijaseta IZ-e u BiH.

 

2. Pri izboru u organe IZB u Austriji treba se poštivati ustavni izborni princip po kome se može birati do jedne trećine imama u GO, što do sada nije bio slučaj.

 

3. Imami koji nemaju dekret Reisu-l-uleme o postavljenju, a samim tim i legitimitet u tumačenju vjerskih propisa i u predvođenju vjernika u namazu, dužni su dostaviti potrebnu dokumentaciju na osnovu koje bi dobili dekret.

 

4. Rijaset IZ-e će imenovati tročlanu Vjerskoprosvjetnu komisiju koja će imati mandat da vrši vjersku misiju i da se brine o cjelokupnom vjerskom životu Bošnjaka u Austriji.

 

5. Zadužuje se predsjednik IZB u Austriji hfz. Senad ef. Podojak da što prije, a najkasnije do kraja 2007. godine, organizira redovnu ili vandrednu skupštinu IZB u Austriji na kojoj će se izabrati novi rukovodeći organi IZB u Austriji.

           

 6. S obzirom da u Austriji djeluje IZ R Austrije, na čelu sa prof. Anasom Šekfom, predstavnici IZB u Austriji trebaju ostvariti usku saradnju sa istom u svom budućem radu.

 

Halilović M.