Promo banner

A+ A A-

GOJKO JANKOVIĆ OSUĐEN NA 34 GODINE

jankovic    Gojko Janković, bivši vođa paravojne jedinice koja je djelovala u sklopu Fočanske brigade VRS-a, proglašen je krivim po sedam od ukupno devet tačaka optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora od 34 godine.

     Presudom koju je danas izreklo Vijeće Suda Bosne i Hercegovine utvrđeno je kako je Gojko Janković od aprila 1992. do novembra 1993. godine u svojstvu vođe paravojne grupe sudjelovao u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo na području općine Foča, te njihovom zarobljavanju, ubijanju i seksualnom zlostavljanju.

      Kako je saopćila predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Zorica Gogala, utvrđeno je (u osuđujućem dijelu presude) kako je Janković počinio zločin protiv čovječnosti, odnosno sudjelovao u prisilnom preseljenju i zatvaranju, ubistvima, mučenjima, silovanjima i pomaganju u mučenju i silovanju. Janković se tereti za silovanje i podstrekivanje drugih na silovanje Bošnjakinja koje su bile zatočene na više lokaliteta, među ostalim, u Srednjoškolskom centru u Foči, Sportskoj dvorani "Partizan" u kući u ulici Osmana Đikića br. 16, kući u Miljevini poznatoj kao Karamanova kuća, te kući u Trnovači.

     Među žrtvama višestrukog silovanja bila je i dvanaestogodišnja djevojčica, a ostale su bile u dobi od 15 do 18 godina, uključujući i udate žene, mlađe životne dobi. Među ostalim, utvrđena je Jankovićeva odgovornost za komandovanje grupama vojnika koje su napale na bošnjačko stanovništvo zaseoka Brežine koje je nakon hapšenja zatočeno u Brodu i logoru KPD Foča, te fizički i psihički zlostavljano.

      Usto, Janković se tereti i za napad na bošnjačko stanovništvo koje se krilo na brdu Kremenik, pri čemu su neki od civila odmah ubijeni, a njih sedam je po okončanju napada na Kremenik zarobljeno, brutalno premlaćeno i na kraju pogubljeno.

      Istovremeno, Janković je oslobođen odgovornosti po dvije tačke optužnice koje su se odnosile na ubistvo Redže Pekaza u Buk Bijeloj, te silovanje, mučenje i zatvaranje jedne Bošnjakinje pod pseudonimom "E". Kazna izrečena Gojku Jankoviću najviša je zatvorska kazna dosad izrečena u Sudu Bosne i Hercegovine. Okrivljenom se pritvor produžava, a u trajanje zatvorske kazne uračunat će se i vrijeme koje je proveo u pritvoru od 14. marta 2005. Oštećeni u ovom predmetu s eventualnim imovinskopravnim zahtjevom upućuju se na parnicu.

      Predmet Gojko Janković je drugi od ukupno pet predmeta koje je vlastima BiH ustupio Haški tribunal (ICTY) Dosad su za zločine u Foči u ICTY-u osuđeni Dragoljub Kunarac na 28 godina, Radomir Kovač na 20, Zoran Vuković na 12, te Milorad Krnojelac na 15 godina zatvora. Radi zločina počinjenih u Foči, ICTY je podigao optužnice protiv Janka Janjića (poginuo prilikom pokušaja hapšenja 2000. godine), Radovana Stankovića koji je u međuvremenu procesuiran u Sudu BiH, te Mitra Raševića i Save Todovića koji čekaju na suđenje u Sarajevu.

      Haški optuženik je i Dragan Zelenović, koji je priznao zločine počinjene u Foči, i koji, također, očekuje izricanje presude. Tokom pretresa u predmetu "Janković" je održano 30 ročišta s više od 103 sata pred Sudskim vijećem.

      Provedeni su dokazi ispitivanjem 24 svedoka optužbe te još troje svjedoka čiji su iskazi čitani uz, istovremeno, predočavanje 90 materijalnih dokaza. U ovom predmetu saslušano je i 29 svjedoka odbrane, te izvršen uvid u njihova 32 materijalna dokaza.

 (FENA)