Logo

DIJALOG RAFSANDŽANIJA I QARDAVIJA

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
     Gledaoci popularne katarske TV Al Džezire, večeras (srijeda, 14. 02.) će imati priliku da prate direktan razgovor šefa Vijeća za verifikaciju politike Islamske Republike Iran, ajetollaha Ali Akbara Hašemija Rafsandžanija, i predsjednika Svjetske unije muslimanske uleme, šejha Jusufa al Qardavija.

     Dijalog ove dvojice istaknutih vjerskih autoriteta u islamskom svijetu, biti će obavljen putem video linka i emitovan u udarnom terminu u 20 h po lokalnom vremenu.

     Ajetollah Rafsandžani i šejh Qardavi, razgovarat će o do sada postignutim dogovorima i sporazumima šiitske i sunitske uleme u cilju okončanja smutnje i nesuglasica među muslimanima šiitima i sunitima u svijetu.

     "Naš cilj u ovoj emisiji je da, ako Bog da, bude uložen napor u stvaranju i jačanju jedinstva među muslimanima šiitima i sunitima. Mi sa braćom sunitima nemamo razlika u temeljnim načelima, učenjima i akaidskim ubjeđenjima, a ako su sitne razlike i stvorene u sporednim pitanjima onda ih moramo odstraniti dijalogom i razgovorima velikana oba mezheba u cilju približavanja islamskih mezheba, jačanja islamskog jedinstva i odstranjivanja problema sa ciljem smirivanja regiona", objavio je izvor blizak Vijeću za verifikaciju politike Islamske Republike Iran.

rafasnjani.s
Ali Akbar Hašemi Rafsandžani

       "Mi ćemo razgovarati o pitanjima kojima obje strane posvećuju posebnu pažnju. Razgovarat ćemo o pitanjima poput položaja ashaba, nastojanjima širenja šiizma na sunitskim i sunizma na šiitskim područjima, protjerivanju ljudi iz njihovih kuća u Iraku i vraćanja džamija i mesdžida njihovim stvarnim vlasnicima", objavio je u utorak šejh Jusuf al Qardavi za novinsku agenciju France Press.

gardawi_2     Predsjednik Svjetske unije muslimanske uleme je potom dodao: "Razgovor sa bivšim predsjednikom Islamske Republike Iran, Hašemijem Rafsandžanijem, potrajat će 90 minuta, a emisiju će voditi glavni urednik informativnog odjela TV Al Džezira, Ahmed al Šejh."

     "Ovaj razgovor će biti obavljen u cilju odstranjivanja nesuglasica među muslimanima i realizacije dogovorenih sporazuma", dodao je Al Qardavi.

 

(http://bosnian.irib.ir) 
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.