A+ A A-

ISPALJIVANJE ZOLJE NA BERIĆET DŽAMIJU JE TERORIZAM

mostar.s     Skupština Medžlisa Islamske zajednice Mostar oštro je osudila odluku tužioca HNK Esada Maksumića da postigne sporazum o priznanju krivnje sa optuženim za ispaljivanje zolje na Berićet džamiju u Jasenici kod Mostara, prema kojem bi on za ovo nedjelo bio osuđen na godinu i po zatvora.

     Kako je kazao predsjednik Medžlisa Ramiz Jelovac, posebno je sramno da je tužilac Maksumić u optužnici izbjegao da napad na Berićet džamiju okvalificira kao terorizam, te ovaj zločin prikazao kao krivično djelo "izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti", koje je mnogo povoljnije po optuženog Grbeša.

     "Kao oštećena strana smatramo da je sramno da se tužilac Esad Maksumić nagodio sa teroristom Josipom Grbešom da ga ne tereti za terorizam!? Nas ne interesuje kazna. Što se tiče kazne, Josipa Grbeša mogu sutra pustiti na slobodu, no nas kao oštećene interesuje kvalifikacija djela. Napad na džamiju u Jasenici je čisti terorizam i to nedjelo se ne može nazvati drugačije", rekao je Jelovac.

     Tužilac Maksumić izjavio je za "Avaz" kako kvalifikacija izazivanja "narodosne, vjerske, mržnje, razdora i netrpeljivosti" ima slična obilježja kao i krivično djelo terorizma. Dodao je da je ova kvalifikacija u optužnici uzeta na osnovu konsultacija Tužilaštva HNK sa Tužilaštvom BiH koje je, također, bilo uključeno u ovaj slučaj.

 

(www. avaz.ba)