Promo banner

A+ A A-

ISLAMSKI FAKULTET I GIMNAZIJA U ZAGREBU

croatia-zagreb     ZAGREB - Zagreb će ove jeseni dobiti islamsku gimnaziju i islamski fakultet. Prvi put u svojoj povijesti Hrvatska će omogućiti Islamskoj zajednici da svoj školski sustav otvori javnosti te registrira gimnaziju i fakultet.

     Točnije, sadašnja Medresa Islamske zajednice prerast će u javnu gimnaziju i biti u rangu svih ostalih javnih gimnazija u Hrvatskoj, kao što će i Fakultet arapskog jezika i islamskih znanosti biti rame uz rame s ostalim visokoškolskim ustanovama.

     To je dogovoreno prekjučer u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta gdje je delegacija Islamske zajednice, predvođena zamjenikom muftije za vjerska pitanja Azizom ef. Hasanovićem, predstavila program prve islamske gimnazije u Hrvatskoj.

     - Za razliku od ostalih gimnazija, naša će imati arapski kao prvi strani jezik, proučavat će Kur’an i kur’anske znanosti, islamsku kulturu i civilizaciju te će imati islamski vjeronauk. To je njezina islamska dimenzija, ali moći će se upisati tko god želi, bez obzira na to je li musliman ili nije - rekao je Aziz ef. Hasanović. Dodao je kako će se svi učenici koji završe islamsku gimnaziju moći upisati na bilo koji fakultet u Hrvatskoj ili svijetu, a osobito će biti pripremljeni za islamske znanosti, odnosno za Fakultet arapskog jezika i islamskih znanosti, koji bi trebao na jesen početi s radom u Zagrebu.

     Fakultet je prošao recenziju Nacionalnog vijeća koje je vratilo na doradu neke programe i nakon njih bi nam trebalo biti omogućeno da na jesen počnemo s radom - rekao je Aziz ef. Hasanović. Gimnazija je već dobila zeleno svjetlo u Ministarstvu obrazovanja pa se u Islamskoj zajednici nadaju da će sve biti uskoro i formalno riješeno kako bi se već ove godine mogao raspisati natječaj za prvi razred.

     Problemi s arapskim jezikom

     Kako neslužbeno doznajemo, najviše problema bilo je oko arapskog jezika koji je morao biti tzv. prvi strani jezik u gimnaziji. Međutim, arapski jezik nema, poput engleskog ili njemačkog, status prvog jezika jer se ne uči u osnovnoj školi. Budući da je riječ o rijetkoj iznimci i specifičnosti vezanoj uz Islamsku zajednicu, u Ministarstvu obrazovanja izašli su ususret te omogućili da arapski bude prvi jezik u islamskoj gimnaziji.

 

(http://www.jutarnji.hr)