Promo banner

A+ A A-

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku u radnoj posjeti Medresi u Banjoj Luci

  • 0000

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Dževad Hodzić 10. septembra 2020. godine boravio je u jednodnevnoj radnoj posjeti Muftijstvu banjalučkom i medresi "Reis Ibrahim ef. Maglajlić".

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović upoznao je direktora Hodžića i njegove saradnike, Seida Eminovića, šefa Odjela za srednje obrazovanje, dr. Ekrema Tucakovića, šefa Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu, i Lejlu Bektaš, referenta za administrativnu podršku Uprave ta obrazovanje i nauku, o aktivnostima i projektima Muftijstva, posebno akcentirajući značaj otvaranja medrese u Banjoj Luci. Muftija Abdibegović je otvaranje medrese ocijenio ne samo značajnim za Banja Luku i lMuftijstvo, nego velikim događajem za cijelu Islamsku zajednicu, bošnjački narod i ukupnu tradiciju muslimanskog obrazovanja. Muftija je istakao da su u vrlo  kratkom vremenu i sa veoma ograničenim resursima, uz punu posvećenost i naporan rad Medžlisa i Muftijstva, muslimana Banja Luke i svesrdnu podršku reisu-l-uleme i Rijaseta ispunjeni svi kriteriji i postignuti propisani standardi za kvalitetan nastavni i obrazovni rad u Medresi.

Muris ef. Spahić, direktor medrese "Reis Ibrahim ef. Maglajlić", izrazio je zadovoljstvo interesom učenika za upis u Medresu, kvalitetom nastavnog osoblja, posebno naglasivši opredijeljenost uprave Medrese da kvalitetom i odgojnim radom profiliraju  Medresu kao školu izvrsnosti čiji će svršenici moći nastaviti školovanje na najboljim univerzitetima.

Direktor Hodžić, uz čestitke na pokretanju Medrese, izrazio je zadovoljstvo i radost onim što je u  Banjoj Luci urađeno, kazavši da Medresa u Banjoj Luci može računati na punu i dugoročnu podršku Rijaseta, koja ni u jednom trenutku ni do sada nije izostajala, jer ova Medresa ima posebnu važnost za Islamsku zajednicu, pa i više od toga.

Nakon razgovora u Muftijstvu banjalučkom, u pratnji muftije Abdibegovića i direktora Spahića, direktor Uprave za obrazovanje i nauku je obišao prostore u kojima se odvija nastava, biblioteku, prostor za smještaj i učenički restoran. Učionice su opremljene savremenim tehničkim pomagalima, biblioteka već ima oko 10 hiljada naslova, spavaonice su kvalitetno urađene i namještene, kao i restoranski prostor.

Nakon završetka nastave direktor Hodžić, obraćajući se učenicama, učenicima, nastavnom osoblju i upravi Medrese ukazao je na svijetlu tradiciju medresanskog obrazovanja u muslimanskoj civilizaciji i kazao da je ovo sretna generacija medresanata jer su prva generacija medrese "Reis Ibrahim ef. Maglajlić". Pozvao je učenice i učenike da budu ponosni na svoj izbor i da sebi postave visoke obrazovne ciljeve. Islamska zajednica i svi mi se nadamo i očekujemo da ćemo među vama imati najbolje informatičare, ljekare, lidere na mnogim društvenim i kulturnim područjima, kazao je direktor Hodžić.

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta uručila je direktoru Medrese dva laptopa i za potrebe daljeg projektovanja aktivnosti oko budućih planova Uprave za obrazovanje vezanih za Medresu sprovela anketu među učenicima.

Učenice i učenici medrese "Reis Ibrahim ef. Maglajlić" u Banjoj Luci zrače velikim optimizmom, pozitivna energija ih okružuje,  kao i vidljiva brižnost  i potpuna posvećenost nastavnog osoblja i uprave Medrese.