A+ A A-

U Zenici održan sastanak timova za posjete starijim i iznemoglim osobama

  • 0000

U sklopu projekta "Pomoć starijim i iznemoglim osobama-kućna njega" u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zenica jučer je održan sastanak na kojem su podijeljena iskustva i analiziran rad timova oformljenih pri medžlisima Islamske zajednice Sarajevo i Zenica, a koji su u proteklom periodu posjećivali osobe starije životne dobi.

Muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević ukazao je ovom prilikom na značaj prisustva Islamske zajednice u svim fazama života njenih članova, posebno u situacijama kada se susreću sa teškim životnim iskušenjima, te je naglasio da ovim i sličnim projektima Islamska zajednica pokazuje kako bdije nad potrebama svojih članova.

Do sada je na području Sarajeva i Zenice obavljeno preko 1.000 ovakvih posjeta, a projekat će u ovoj fazi biti nastavljen do kraja godine.

Rijaset Islamske zajednice u BiH, na prijedlog Ureda za društvenu brigu, odobrio je realizaciju projekta "Pomoć starijim i iznemoglim osobama-kućna njega", koji se kao pilot-projekat realizira na području medžlisa Sarajevo i Zenica.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ Ibrahim Malanović istakao je da je namjera da se projekat u sljedećoj fazi proširi na područje cijele Bosne i Hercegovine, gdje bi u realizaciju bili uključeni studenti fakulteta Islamske zajednice i učenici medresa.

- Prilikom ove posjete Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ uručio je donaciju 100 prehrambenih paketa i 40 novčanih bonova namijenjenih za navedeni projekat na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica. Isto tako, bitno je napomenuti da Ured stipendira dvoje studenata koji su  angažovani u ovom projektu - istakao je ef. Malanović.

Glavni imam MIZ Zenica Jakub ef. Salkica zahvalio je rukovodiocu Ureda za društvenu brigu na pomoći u realizaciji ovoga, ali i drugih projekata koje realizira Medžlis Zenica, te istakao da je ovaj medžlis i u ranijem periodu pomagao starijim osobama, posebno onima u stanju socijalne potrebe.

Tokom sastanka zaključeno je da je projekat Ureda za društvenu brigu koji se realizira na području ova dva medžlisa, a uz pomoć Mreže mladih Muftijstva sarajevskog, od značajne važnosti, jer se time razvija senzibilitet i empatija kod mladih prema osobama treće životne dobi.

Cilj projekta je razvijanje solidarnosti i empatije sa starijim osobama koje zbog različitih životnih okolnosti žive same, te njihovo socijalno uključivanje i popravljanje kvaliteta života. Navedeni ciljevi ostvaruju se kroz posjete imama i volontera koji ovim osobama pomažu u obavljanju kućnih poslove: održavanju higijene, nabavljanju hrane, kupovini lijekova, ali isto tako i socijalnom interakcijom sa ovim osobama.

(Preporod.info)