A+ A A-

Predstavljanjem novih ilmihala za mektebsku pouku otvoreni "Dani mekteba"

  • IMG_0006IMG_0006

Predstavljanjem novih ilmihala za mektebsku pouku danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu svečano otvorena manifestacija "Dani mekteba", koju realizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

- Za cijelu našu muslimansku zajednicu nema važnije aktivnosti. U našoj muslimanskoj tradiciji mekteb je uvijek bio radost, znak nečega uzvišenog u našem životu, novi početak. Temelji naše vjere i našeg bića u mektebima su se gradili, glačali i čuvali, bolje od bilo kojega drugog mjesta i staništa. U njemu su stasavale (i danas stasavaju) generacije tihih i smjernih muslimana, hrabrih čuvara i pronosilaca suštine naše vjere i našeg bića, izjavio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, obraćajući se prisutnim muftijama, glavnim imamima, mualimima i mualimama, te rukovodiocima institucija Islamske zajednice koji su prisustvovali predstavljanju novih ilmihala, te u nastavku svog obraćanja rekao:

"Danas našoj zajednici dajemo veliki i važan dar. Trud je to koji je vrijedan svakog poštovanja. U njega ulažemo puno nade i očekivanja. Našoj djeci, njihovim roditeljima i njihovim učiteljima u vjeri danas predočavamo novu kolekciju ilmihala, pisanu za ovo vrijeme i od naših vrijednih učitelja. Nadamo se i očekujemo da će se iz njih učiti lahko i pitko temelji naše vjere, obredoslovlja i morala i da će oni biti primljeni među našim mekteblijama i muallimima širokih i radosnih srca.

Mekteb je bio i ostao simbol naše pismenosti, odgoja i obrazovanja o našoj muslimanskoj kulturi i narodnoj tradiciji. To je najznačajnija i najmasovnija odgojna ustanova naših muslimana, a i danas je. Danas Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima preko 2.000 mekteba, koje pohađaju naša djeca. U njima uče o vrijednostima vjere i morala na izvorima dini-islama, ali i o našoj lijepoj bosanskoj tradiciji poštivanja drugog i drugačijeg pogleda na život. Naše, i usmena predaja i pisana riječ, nastajale kroz stoljeća, uvijek su izdvajale mekteb, kao nezaobilazan i važan stup odgoja djece, kako za njihovo stasavanje i odgoj na individualnoj razini, tako i za učvršćivanje narodnog identiteta, kod naše djece i omladine.

Mekteb je mjesto na kojem našu djecu učimo zdravom načinu življenja i kosmopolitskoj otvorenosti za sve ono što je korisno i napredno. Uloga odgajatelja u tom procesu je važna i nezaobilazna. Dječiji duh je poput vode, može ga se skrenuti na ovu ili na onu stranu. Odrastanje u moralno kvarnoj sredini ne može polučiti dobre rezultate, jer djeca uče na primjerima. Ona će biti onakva kakva je sredina u kojoj odrastaju, većina njih, ni bolja ni gora. Zato, ako želimo odgajati našu djecu, odgajajmo sebe.

Naša je obaveza da u našu djecu usadimo samopouzdanje: u učenju, u igri, u takmičenju. Naučimo ih najvažnijem aksiomu postupanja: da sebe ne precjenjuju niti da se potcjenjuju. Prvo će ih sačuvati od uobrazilje, a drugo od ponižavanja. Poučimo ih da je trud važniji od rezultata, jer ono što žele postići sa svojim životom, moći će postići samo uz veliki trud i veliko zalaganje.

Također, razvijajmo u našoj djeci osjećaj odgovornosti za vlastito postupanje. Neka iskuse i spoznaju da u vršenju dužnosti leži sav moral čovjeka, a u zanemarivanju velika sramota, zbog koje će se kajati.

Poučimo ih da su za velika djela potrebna velika odricanja, da najveću žrtvu traži domovina, a najveći trud i strpljivost sticanje znanja.

Potrudimo se da budemo na hizmetu našem narodu. Nemojmo padati u očaj ako se rezultati našeg truda ne vide odmah. Naš posao je takav da mu se rezultati ne vide preko noći, ali se zanemarivanje dužnosti odmah primijeti. Neka vam mekteb bude najvažnije mjesto u vašem poslu. Tamo je budućnost našeg naroda i zajednice. Ako hoćemo da znamo kakva je naša budućnost, trebamo pogledati kakvo je stanje našeg mekteba. Raditi i postupati loše, a nadati se dobru, gotova je propast.

Novi udžbenici, koje danas promoviramo, pomoći će nam da djecu usmjerimo na određene lekcije koje treba da savladaju, ali ništa ne može zamijeniti našu toplu riječ, osjećaj blizine, iskrenost i dobar primjer.

Radostan sam da su Uprava za vjerske poslove i Biblioteka danas upriličile i ovu izložbu učila iz naše bliže i dalje prošlosti. Ovdje možemo vidjeti koliko su truda ulagali oni prije nas da svojoj djeci obezbijede bolje udžbenike i uvjete za nastavu. Činili su to često u velikom strahu od progona i zlostavljanja. Ovo je dobra prilika da napravimo komparaciju s vremenima koja su prošla i našim vremenom slobode koju uživamo. Izborili smo se da budemo slobodni ljudi; potrudimo se da budemo odgovorni za našu slobodu tako što ćemo se za nju boriti svaki dan našim radom i zalaganjem.

Svima vama, imamima, glavnim imamima i muftijama želim sretan početak nove mektebske godine, a našoj djeci i roditeljima puno sreće u savladavanju novih životnih lekcija, pažnje i ljubavi," riječi su kojima je zaključio svoje obraćanje reisu-l-ulema Kavazović uz čestitke autorima i svima koji su radili na izradi i štampanju udžbenika.

Mekteb je odgojno-obrazovna ustanova, a mektebska pouka odgojno-obrazovna djelatnost Islamske zajednice, što nadležne obavezuje da ovu oblast tretiraju s visoko označenim prioritetom u promociji islamskih vrijednosti.

- Kroz navedena područja želimo skrenuti pažnju na mekteb kao temeljnu odgojno-obrazovnu djelatnost učenja i mogućnosti promocije islamske vrijednosti. Prvo, kao ispomoć u porodičnom odgoju koji odgovorni roditelji nastoje podariti svojoj djeci, potom doprinijeti zainteresiranim polaznicima da bolje razumiju i prepoznaju korisno od štetnog i da kroz proces učenja ovladavaju osnovnim sadržajima koji će oblikovati identitet polaznika naših mekteba na svakom mjestu i u svakoj prilici - kazao je direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović.

Također, naglasio je da je cilj razvijati vrijednosti kod polaznika mekteba koji će unaprjeđivati društvene procese s prepoznatljivom ulogom u džematu, ali i zajednici uopće.

- I, konačno, da kroz mekteb stasavaju najbolji članovi zajednice koji će biti prepoznatljivi na svakom mjestu i u svakom vremenu - dodao je Smajlović.

Nove ilmihale predstavili su dr. Mustafa Prljača, glavni urednik, dok je o pedagoško-metodičkoj utemeljenosti ilmihala govorila dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević, član Stručne komisije.

O inovativnom pristupu u izradi ilmihala govorio je dr. Enes-ef. Svraka, urednik izdanja, koji je podsjetio da je osnova za izradu ovih udžbenika bio Nastavni plan i program mektebske pouke kojeg su Rijaseta i Vijeće muftija usvojili 2017. godine.

Dr. Mustafa Prljača kazao je da su ilmihali za tri stepena mektebske nastave veoma važan trenutak za Islamsku zajednicu i razlog su za veliko slavlje.

- Ilmihali predstavljaju jednu novinu i novi iskorak. Osim objašnjenja vjerskih propisa u užem smislu, sadrže i značajan i veliki broj tekstova o islamskoj etici, govore o islamskom ponašanju jednako kao i islamskom obredoslovlju, što prije nije bio slučaj - istakao je Prljača.

Član Stručne komisije dr. Dina Sijamhodžić-Nadarević pojasnila je, između ostalog, da je sadržaj ilmihala izložen na način da udovoljava temeljnim pedagoškim i didaktičko-metodičkim principima, kao što su postepenost, sistematičnost i zanimljivost.

-Ilmihali su najvećim dijelom primjereni uzrastu izborom i količinom sadržaja, te stilom pisanja - kazala je ona, dodajući da prezentacija sadržaja u novim ilmihalima potiče odgojno-obrazovni razvoj.

Skupu su se obratili i koautor Ilmihala 1 Ibrahim ef. Softić i Jakub ef. Salkica, kooautor Ilmihala 2 i 3, nakon čega je reisu-l-ulema Kavazović u holu Gazi Husrev-begove biblioteke svečano otvorio izložbu o mektebu.

- Na 15 izložbenih panela pokušali smo prikazati historijat mekteba u njihovom višestoljetnom postojanju - Ruhulah Hodžić, kazao je kooautor izložbe "Mekteb u tradiciji bosanskohercegovačkih muslimana", dodajući da ona jasno govori o kontinuitetu obrazovnih ustanova i svjedoči o pismenosti muslimana na ovim prostorima.

Sutra će u okviru "Dana mekteba" biti održan okrugli sto "Retrospektiva i perspektiva mekteba i mektebske pouke Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini", a u petak, 4. septembra, biće održana i centralna hutba Rijaseta posvećena mektebskoj pouci.

Upis djece u novu mektebsku godinu najavljen je za 12. septembra, a način realizacije mektebske pouke biti definiran u narednim danima, u skladu sa aktuelnim okolnostima prouzrokovanim pandemijom korona virusa.

(Preporod.info)