Logo

Saopćenje Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

dzamija kula grad zvornik

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje neprikladno spominjanje imama u tekstu pod naslovom „Kula-grad kod Zvornika: Dva života džamije s pet munara“ objavljenog u sedmičnom časopisu Stav od 23. jula 2020. godine. 

- Osuđujemo grubi atak na čast i ugled naših imama, te njihovo spominjanje u kontekstu onih koji ne vole raditi. Posebno nas žalosti činjenica da se na ovakav način o imamima govori u tekstu o povratnicima. Podsjećamo da su upravo naši čestiti imami bili među prvima, a ponekad i prvi povratnici u agresijom i genocidom razrušena mjesta. U tim danima, punim neizvjesnosti i straha, često su bili jedini koji su boravili među povratnicima i pružali im podršku i pomoć. Zajedno sa svojim narodom čistili su zgarišta i ponovo izgrađivali život u mahalama, selima i gradovima. 

Također je u najmanju ruku neukusno pa i blasfemično ismijavanje sa dovom koja se prenosi u tekstu a kojom se u maniru najprizemnije propagande i stereotipa portretiraju imami i njihovo časno pozvanje u historiji islama i našeg naroda. 

Nedopustivo je i neprihvatljivo naše imame dovoditi u kontekst u kojem su predstavljeni u ovom tekstu, te ovom prilikom pozivamo na poštivanje ljudskog dostojanstva svih ljudi.

Udruženje ilmijje je bilo i bit će uz svoje članove, naše čestite i vrijedne imame, te nećemo nijemo posmatrati atak na njih, njihovu čast i ugled na bilo kojem mediju, saopćeno je danas iz Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.