A+ A A-

Klanjana dženaza Mensuru Brdaru

23 07 2020 03 dzenaza brdar

Na mezarju Nišan - Jarčedoli u Sarajevu danas je ukopan Mensur Brdar, koji je na Ahiret preselio 21. jula u 61. godini, nakon kratke i teže bolesti.

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, a na bolji svijet Mensur-ef. Brdara su ispratili članovi porodice, muftije, imami, njegovi prijatelji i rukovodioci organa i institucija Islamske zajednice.

Prisutnima se kratko obratio Ismet ef. Veladžić, koji je podsjetio na Bradarevu ulogu u procesima koji su se odvijali u Islamskoj zajednici i oko nje, ističući njegovu nesebičnost i spremnost da uvijek pomogne i uloži dodatne napore onda kada se za tim iskaže potreba.

- Uvijek je mislio na druge, mnogo prije nego na sebe i uvijek je požrtvovano radio za Zajednicu - dodao je Veladžić.

Brdar će ostati upamćen kao voditelj hora Gazi Husrev - begove medrese iz vremena njegovih najvećih uspjeha i prvih javnih nastupa u sarajevskoj dvorani Zetra i na zeničkom Bilinom polju.

Nakon Gazi Husrev-begove medrese, završio je Islamski teološki fakultet (danas Fakultet islamskih nauka) u Sarajevu.

Bio je član Redakcije Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.

Neposredni je sudionik demokratskih procesa i promjena na početku 90-ih godina u našoj zemlji. Bio je jedan je od osnivača Muslimanskog glasa, kasnije Liljana, kojem je dugo bio direktor.

Iza Mensur ef. Brdara ostali su supruga, sin i kćerka.

(Preporod.info)