A+ A A-

Posjeta predstavnika Ureda za društvenu brigu: Dobročinstvo je dio našeg identiteta

21 07 2020 03 briga posjeta sarajevo

U utorak 21.7.2020. godine šef Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH gosp. Ibrahim Malanović  posjetio je glavnog imama MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velića.

Na početku sastanka  gosp. Malanović je čestitao glavnom imamu na nedavnom preuzimanju ovog velikog i časnog amaneta, što je bio i neposredni povod posjete, te istaknuo zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, kako  realiziranim tako i pokrenutim projektima i aktivnostima na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Posebno je istaknuo pilot projekat kućne njege za stare i iznemogle koji se u 2020. godini zajednički realizira, te aktivnost direktne podjele pomoći građanima koju Ured putem Medžlisa periodično distribuira. Naglasio je, isto tako, i zajedničke ramazanske aktivnosti posjeta i podjele iftara džematlijama koje su uspješno preko Mreže mladih realizirane.

Glavni imam Dr. Abdulgafar-ef. Velić se zahvalio na posjeti gosp. Malanoviću naglasivši da su projekti Ureda za društvenu brigu zajednički projekti svih institucija Islamske zajednice, pa tako i medžlisa, i kao takvi jako važni za naše džematlije u smislu direktne pomoći onima kojima je potrebna, ali i omogućavanja da se pomogne i sudjeluje u činjenju dobra. To je osobito važno za mlade koje želimo naviknuti na konstantno činjenje dobročinstva, jer je to dio našeg vjerničkog bića i identiteta.

Na kraju sastanka  je razgovarano o mogućnostima saradnje na novim projektima i aktivnostima, a koji se tiču brige o starijim, edukaciji mladih i njihovom aktivnom učešću u svim aspektima rada, te potrebi  konstantne brige o rubnim (povratničkim) dijelovima Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Ovo posebno u predstojećim zajedničkim bajramskim aktivnostima podjele bajramskih paketića djeci, o čemu je, također, bilo riječi.

Sastanku su prisustvovali i g-đa Emina Bešlija, stručni saradnik pri Uredu za društvenu brigu, pomoćnici glavnog imama Elvedin Klisura i Miralem Babajić, te Ferid Ganić koordinator za društvenu brigu pri Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo.