A+ A A-

Baščaršijska džamija otvorena za namaze

20 07 2020 02 carsijska dzamija

Na osnovu dogovora kancelarije Reisu-l-uleme IZ u BiH, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, Vakufske direkcije IZ u BiH i Medžlisa IZ Sarajevo u četvrtak, 16.7.2020. godine je klanjanjem akšam-namaza Baščaršijska džamija ponovno otvorena za obavljanje namaza. Akšam-namazu su prisustvovali predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, redovne džematlije, zanatlije i članovi džamijskog odbora. 

Nakon akšam namaza, kojeg je prevodio hafiz dr. Muhamed ef. Čajlaković, prisutnim vjernicima obratio se dr. Abdulgafar-ef. Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevu. U svom izlaganju glavni imam se zahvalio svima koji su pomogli obnovi džamije, te pozvao džematlije da i dalje budu u hizmetu džamiji i čuvanju džemata.

Protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, u aprilu 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

Zbog trenutne situacije s pandemijom koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet i nemogućnosti dolaska naših prijatelja iz Republike Turske, otkazan je program svečanog otvorenja.

Iskreno se nadamo da će svečano otvorenje bit upriličeno u što skorije vrijeme uz prisustvo visokih zvaničnika Republike Turske, Islamske zajednice u BiH, kao i državnih predstavnika institucija i organizacija.

Prvu džuma-namaz nakon restauracije Baščaršijske džamije predvodit će Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.