Promo banner

A+ A A-

Glavni urednik Radija BIR Ismet Bećar dobitnik novinarske nagrade "Nino Ćatić"

11 07 2020 priznanje bir

U Biblioteci Memorijalnog centra u Potočarima jučer je po prvi put dodijeljena novinarska nagrada "Nino Ćatić", a jedan od dobitnika ove nagrade je i Ismet Bećar, glavni urednik Radija BIR.

Bećar je nagradu dobio za radijski izvještaj pod nazivom "Srebrenička pokora".

- Ne znam šta se može reći o nagradi koja nosi ime po čovjeku koji je ubijen, a čije kosti još nisu pronađene. Takve nagrade se ne dodjeljuju u Evropi, gdje nema društveno važnih ljudi kojima se čovječanstvo ne može odužiti dostojanstvenim grobom. To je jezivo - kazao je Bećar tokom dodjele nagrade.

Dodao je da će možda u budućnosti biti i još nekih drugoh nagrada, ali da je nagrada "Nino Ćatić" za njega najveća, najznačajnija, životna nagrada.

- Zato jer podsjeća na moj malobrojni i hrabri narod koji je odbio potčiniti se zločinačkoj hegemoniji. Junačina mog naroda je i Nino Ćatić! - kazao je Bećar.

Nagradu je osnovalo i dodjeljuje je Udruženje "Biti novinar" iz Tuzle, a ostali laureati su: Alema Kazazić za TV prilog pod nazivom "Zbijeg", Samir Karić za tekst pod nazivom "Juli", Samir Karić za fotografiju majke naslonjene na sanduk i u kategoriji "Blog" novinarka portala Faktor Edina Latif, za tekst pod nazivom "Srebrenica - jučer, danas, sutra".

Nagrada nosi ime po pjesniku, novinaru, ratnom reporteru koji se posljednji put javio iz Srebrenice na današnji dan, očajnički moleći i tražeći pomoć.

O dobitnicima nagrade odlučivali su vrsni novinari, koji su doprinijeli bh. novinarstvu: Almasa Hadžic, Marko Divković, Salih Brkić, Marinko Sekulić.

- Stiglo je oko 130 radova. Pažljivo smo ih pogledali. Čista obraza odabrali smo pobjednike. Sretan sam sto ćemo večeras dodijeliti nagradu Nihad Nino Ćatić. Ostvarila se moja želja još iz 1996. godine kada sam rekao da se trebamo sjećati Nine Ćatića. Nadam se da će u sljedećim godinama biti što više onih koji će se prijavljivati za nagradu koja će čuvati sjećanje na žrtve genocida, i Ninu Ćatića samog - kazao je Brkić.

Na konkursu su učestvovali novinari iz cijele BiH.

- Hvala vam svima i nadam se da će se ova nagrada nastaviti dodjeljivati - kazala je Hajra Ćatić, majka Nine Ćatića, koja već 25 godina traga za kostima svoga sina.

Osim nagrada, uručene su i plakete, od kojih je jedna dodijeljena direktoru BIRN-a BiH Denisu Džidiću.

Direktor Balkanske istraživačke mreže (BIRN BiH), dobitnik je plakete Udruženja "Biti novinar" za kontinuirano izvještavanje i doprinos očuvanju istine o genocidu u Srebrenici.

Udruženje "Biti novinar" iz Tuzle dodijelio je specijalne plakete članovima žirija Almasi Hadžić, Salihu Brkiću, Marku Divkoviću i Marinku Sekuliću.

Plaketa je dodjeljena i Memorijalnom centru Srebrenica, a dobili su je i Federalna televizija, Radio-televizija Tuzlanskog kantona, Federalna novinaska agencija, novinar AlJazeera Balkans Adnan Rondić, fotograf Ahmet Bajrić Blicko, novinar RTV Srebrenica Adem Mehmedović, snimatelj Ahmedin Đozić, novinar portal federalna.ba, Enes Hodžić, učiteljica Ehlimana Lukačević Grbo, te humanista Huso Muratović.

Zlatnu plaketu Udruženja "Biti novinar" je dobila majka Nine Ćatića, Hajra Ćatić.

- Mislila sam da je moj Nino zaboravljen. Zahvaljujući mladim ljudima nije. Nadam se da će ova nagrada živjeti, a sa njom i sjećanje na mog Ninu - rekla je Hajra Ćatić.

Pored glavnih nagrada dodijeljene su i specijalne zahvalnice pojedincima i kolektivima za kontinuirano izvještavanje o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Specijalna zahvalnica je uručena, između ostalih, i Edinu Ramiću ministru za izbjeglice i raseljena lica Federacije BiH.

Dodjela nagrade "Nino Ćatić" organizuje se uz generalno pokroviteljstvo Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja "BH novinari", Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Udruženja "Žene Srebrenice", Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i Grada Tuzla.

(Faktor/Preporod.info)