Logo

Pokrenut projekat "Srebrenica, sjećamo se" - 11 lekcija za budućnost (Video)

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i Mreža mladih dijaspore počeli su sa realizacijom projekta "Srebrenica, sjećamo se", kojim se na različite načine želi promovirati svijest o počinjenom genocidu u Srebrenici.

Povodom obilježavanja 25. godišnjice srebreničkog genocida aktivisti Mreže mladih dijaspore će u okviru ovog projekta predstaviti 11 video priloga kojima će biti vizualizirana edukacijska postavka "Genocid u Srebrenici - 11 lekcija za budućnost", autora dr. Hikmeta Karčića.

Do 11. jula, kada se obilježava godišnjica genocida, video prilozi koju su urađeni biće svakodnevno objavljivani na Youtube kanalu Mreže mladih dijaspore - svaki dan po jedna lekcija.

- Ovo su samo neke od aktivnosti koje realizira Mreža mladih dijaspore u okviru projekta "Srebrenica, sjećamo se", koji će biti okončan u augustu. Ne želimo da se Srebrenice sjećamo samo u julu, ona je naša stalna obaveza - kazao je Muhamed Jugo, stručni saradnik u Upravi za vanjske poslove i dijasporu.

On je ovom prilikom zahvalio Mreži mladih dijaspore, koja je aktivno učestvovala u realizaciji ovog projekta koji će doprinijeti da istina o genocidu u Srebrenici dopre do što većeg broja građana zemalja u kojima oni žive u Evropi, Americi i Australiji.

- Moramo stalno biti budni i aktivni, moramo biti spremni uložiti i dodatne napore da očuvamo istinu o Srebrenici i da je prenesemo sljedećim generacijama. Posebno raduje i ohrabruje spremnost mladih da učestvuju u ovakvim i sličnim projektima, što govori da aktivnosti koje se provode daju potrebne rezultate - kazao je Jugo.

Podsjetio je da će zbog nastale situacije s pandemijom korona virusa mnogo aktivnosti biti reducirano, da mnogo Bošnjaka iz dijaspore neće moći prisustvovati dženazi u Potočarima, ali da to ne znači da oni neće biti uz srebreničke majke 11. jula.

- Pozivam mlade da šire istinu o Srebrenici dijeljenjem objavljenih sadržaja koji na vrlo upečatljiv način dokumentuju ono što se dogodilo tog jula u Srebrenici, kada je za samo pet dana ubijeno najmanje 8372 Bošnjaka - poručio je Jugo.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.