A+ A A-

Ustrajnim su zaštitnici meleki

hutba tekst

Prijedlog teme za hutbu

„Onima koji govore: ’Gospodar naš je Allah‘ pa poslije ostanu pri tome - dolaze meleki: ‘Ne bojte se  i ne žalostite se, i radujte se džennetu koji vam je obećan. Mi smo zaštitnici vaši u životu na ovom svijetu, a i na onom: u njemu ćete imati sve što duše vase zažele, i što god zatražite - imaćete, bićete počašćeni od Onoga koji prašta i koji je Milostiv.”(Fussilet: 30-32)

Vjerovjesnik, s.a.v.s., u hadisu veli: "Ko isposti ramazan i nakon njega još šest dana mjeseca ševvala, kao da je sve vrijeme postio."(Muslim)

Ispratili smo mjesec ramazan. Duhovna poputbina koju smo iz njega ponijeli pomoći će nam u životnim izazovima sa kojima se suočavamo. Ramazan je i došao da nas podsjeti da bez snažne svijesti o Bogu dragom nema ni snažne moralne ličnosti koja se može oduprijeti porocima i koja je sposobna  iskazati saosjećanje prema siromašnima i nevoljnicima. Ramazan je ostavio dubok žig na našoj volji i karakteru navikavajući nas da su odricanje i ustrajnost dvije trajne odlike vjernika. Odricanjem se radi Božijeg zadovoljstva sustežemo čak i onog  dozvoljenog da bi se približili Njegovoj neizmjernoj milosti, a ustrajnošću postižemo izravnu pomoć Božiju koja se ogleda u zaštiti meleka koju oni pružaju ustrajnim vjernicima na oba svijeta. Neko je uporedio vrline odricanja i upornosti sa mukotrpnom potragom za zlatom. Moramo se pomiriti s time da ćemo iskopati mnogo pijeska iz kojeg ćemo poslije strpljivo isprati nekoliko sićušnih komadića zlata.

U najsažetijim definicijama islama postavljen je znak jednakosti između islama, predanosti Bogu, i ustrajnosti kao moralne i praktične vrline vjernika.

Od Ebu Amra prenose se sljedeće riječi: Rekao sam - "O Allahov Poslaniče, reci mi riječi u islamu nakon kojih neću pitati nikog drugog osim tebe." Odgovorio mi je - "Reci vjerujem u Allaha, a zatim ustraj!"(Muslim)

Ustrajnost u ibadetima može prerasti u obični formalizam ako namaz, post, nafile i druge ibadete ne bude pratila ustrajnost u moralnim vrijednostima i dobrim djelima.

Ustrajnost u dobru i nakon ramazana pokazat ćemo štiteći pravo nemoćnog, pomažući i posjećujući svoje roditelje i rodbinu, šireći mir i povjerenje među ljudima. 

Ramazan nas je naučio da do zacrtanog i planiranog cilja stižu samo oni najustrajniji. Bajramska radost zbog ovosvjetskog ispunjenog cilja nagovještaj je one najveće  i neprolazne radosti vjernika na budućem svijetu.

Vjerovjesnik, s.a.v.s., je kazao: “Vjernik ima pet bajrama:

- svaki dan koji mu bez grijeha prođe,

- dan preseljenja na ahiret sa imanom,

- dan kada prijeđe Sirat-ćupriju, spasi se polaganja računa i stajanja na kijametu,

dan kada uđe u Džennet i

-i dan kad se sretne s Allahom, džellešanuhu, i vidi Ga.”