Logo

Raspodjela zekata i sadekatu-l-fitra kroz fondove Bejtu-l-mala

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

19 05 2020 01 raspodjela zekata

Izdvajanje zekata i sadekatu-l-fitra u Bejtu-l-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je ibadet - materijalna obaveza svih muslimana. U tim sredstvima je pravo siromaha i slabih, te pravo ispunjavanja potreba očuvanja, funkcioniranja i unaprjeđenja rada institucija i ustanova Islamske zajednice.

Izdvajajući zekat i sadekatu-l-fitr vjernici izvršavaju svoju obavezu, a nadležni organi Islamske zajednice  preuzimaju odgovornost za pravilnu raspodjelu prikupljenih sredstava na način kako je to Kur’an definirao.

Vehid Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat, pojašnjava da je Islamska zajednica koncipirala sistem utemeljen na praksi Božijeg poslanika, a.s., koji podrazumijeva da se sredstva od zekata i sadekatu-l-fitra prikupljaju na organizovan način i da se ulažu u razvojne i održive projekte.

- Od osnivanja Bejtu-l-mala do danas, podrška procesu obrazovanja ostala je prioritet, jer je obrazovanje najkraći put kojim se od primaoca dolazi u poziciju davaoca zekata, čime se podiže kvalitet društva u cjelini. Svjesni smo da ljudi pomoć iz Bejtu-l-mala uglavnom shvataju kao pomoć siromasima, ali je Bog definisao osam kategorija onih koji imaju pravo na pomoć. Siromasi su samo jedna od njih, ističe Arnaut.

Posredstvom Ureda za društvenu brigu dio prikupljenih sredstava zekata i sadekatu-l-fitra dodjeljuje se korisnicima u okviru Fonda za socijalno ugrožene kategorije. Materijalna pomoć se osigurava onima koji su u potrebi: povratnicima, starima, bolesnima, siročadima, samohranim osobama, osobama s posebnim potrebama, migrantima, itd.

Sredstva iz ovog fonda koriste se i za osiguravanje stipendija učenicima slabijeg imovnog stanja, podršku organizacijama koje se bave zdravstvenim, socijalnim i humanitarnim radom, te za projekte pomoći u kriznim situacijama, kao što su poplave, požari ili zemljotresi.

- Osim navedenog, sredstva od zekata i sadekatu-l-fita distribuiraju se i putem drugih fondova Bejtu-l-mala, te se kroz različite vidove projekata i podrške plasiraju lokalnim zajednicama i raznim institucijama. Naravno, tim sredstvima isključivo se podmiruju potrebe korisnika zekata definisanih u Kur’anu, navodi Arnaut.

Posredstvom Fonda za odgoj i obrazovanje u ustanovama Islamske zajednice finansira se rad obdaništa, mekteba, medresa, fakulteta, Studentskog centra Islamske zajednice, dodjeljuju stipendije nadarenim studentima i postdiplomantima, te osigurava podrška za takmičenja iz različitih naučnih oblasti i odlaske na međunarodna takmičenja.

- Primarna uloga Islamske zajednice jeste da se brine o organizaciji vjerskog života muslimana u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u dijaspori, makar se radilo i o području u kojem živi samo jedan Bošnjak. Cilj nam je da se razumije kako sredstva od zekata i sadekatu-l-fitr koje vjernici izdvajaju pomažu da se ezan čuje i u tim područjima, ističe Arnaut.

Kroz Fond za vjersko-prosvjetne aktivnosti Rijaseta pomaže se, između ostalog, organizacija vjerskog života u kazneno popravnim ustanovama, edukacija osoba s posebnim potrebama, pruža podrška projektima na prevenciji nasilja i ekstremizma, za saradnju s nevladinim organizacijama, za hifz Časnog Kur'ana, te za projekte Mala medresa, Mreža mladih, Savjetovališta za brak i porodicu, itd.

Preostala sredstva se izdvajaju posredstvom fondova kroz koje se pruža podrška za organizaciju vjerskog života na nivou muftijstava i dijasporalnih zajednica, za naučno-istraživačke institucije i projekte, te za promociju islamskih vrijednosti u medijskom prostoru. Kroz ove fondove se pomaže rad Gazi Husrev-begove biblioteke, Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, Instituta za društvena i religijska istraživanja, Media centra Islamske zajednice, itd.

- Obaveza sadekatul-fitra izvršava se isključivo tokom mjeseca ramazana, odnosno prije klanjanja Bajram-namaza, a naša je praksa da se i obaveza izdvajanja zekata uglavnom izvršava u ramazanu. Kako bi vjernicima olakšala izvršavanje ove vjerske dužnost, Islamska zajednica je omogućila i online uplatu zekata i sadekatu-l-fitra na linku uplata.islamskazajednica.ba, zaključuje Arnaut.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.