Promo banner

A+ A A-

Vakufska direkcija završava sjetvu na 116 hektara vakufskog zemljišta u BiH

27 04 2020 02 vakufska direkcija sjetva

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini već 15 dana intenzivno obavlja sjetvu na 116 hektara vakufskog zemljišta, a na toj površini se siju kukuruz, krumpir, luk, grah i heljda zavisno od područja gdje se vrše sjetva i sadnja i u skladu sa klimatskim uvjetima.

Direktor Vakufske direkcije IZBiH Senaid Zajimović je u intervjuu za Fenu obrazložio da su uradili analizu kapaciteta poljoprivrednog zemljišta koje nije iskorišteno a koje se može upotrijebiti za proljetnu sjetvu.

U tom kontekstu su sa medžlisima iz cijele BiH napravili analizu i spisak zemljišta sa specifikacijom vrste sadnje i potrebnim materijalnim sredstvima da bi ta sadnja bila završena.

- Riječ je o 116 hektara zemljišta ili 1.160 dunuma zemlje. Plan je napravljen da se na toj površini posiju kukuruz, krumpir, luk, grah i heljda zavisno od područja gdje se vrše sjetva i sadnja i u skladu sa klimatskim uvjetima – kazao je Zajimović.

S obzirom da se radi o potrebi osiguranja većih finansijskih sredstva, informacije o mogućnosti proljetne sjetve dostavili su Rijasetu IZ u BiH i Rijaset je dao saglasnost da se ide u implementaciju.

- Mi smo zajedno sa medžlisima već prije petnaestak dana krenuli sa sjetvom i ona se privodi kraju. Možemo reći da će biti zasijano više od 116 hektara vakufskog zemljišta. Direktna sadnja na terenu će biti izvršena od medžlisa i džemata - kazao je Zajimović.

Dodao je da su medžlisi bili zaduženi da organiziraju sjetvu i sadnju u skladu sa svojim mogućnostima, a Rijaset IZ u BiH je svakom od tih medžlisa uplatio finansijska sredstva koja su im bila potrebna.

- Sredstva koja će biti uložena su vlastita sredstva i mi nismo za ovu namjenu tražili sredstva od države niti bilo kojih struktura državnih organa. Smatrali smo da država treba pomoći fizičkim osobama i pravnim subjektima kojima je primat poljoprivredna proizvodnja – naveo je on.

Prema informacijama sa terena, Zajimović kaže da je organiziranost džemata odnosno medžlisa prilikom sjetve i sadnje bila dobra i veliku pomoć i podršku su pružili džematlije.

Kada je u pitanju raspodjela plodova odnosno prinosa, nakon što budu prispjeli, Islamska zajednica će odlučiti kako rasporediti te prinose.

Ali, iz dosadašnjeg iskustva, Zajimović navodi da će prinos biti raspoređen prema medresama, dječijim vrtićima, studentskim domovima, narodnim kuhinjama, nevladinim organizacijama i svima onima koji će biti u stanju potrebe za tim proizvodima.

- Želim da naglasim da nije cilj ove sjetve ostvarivanje prihoda kroz prodaju prinosa, cilj je da Islamska zajednica da doprinos u vremenu pandemje koronavirusa kada će zasigurno faliti određenih poljoprivrednih proizvoda i kako bismo umanjili ovisnost od uvoza – istakao je Zajimović.

Osim vlastite poljoprivredne proizvodnje, Vakufska direkcija IZ u BiH je također slobodnu vakufsku zemlju ponudila i fizičkim osobama koje imaju želju za sjetvom a nemaju vlastitog zemljišta.

- I po ovom principu, odziv je bio veliki i medžlisi koji su imali slobodnih vakufskih parcela ustupali su ih određenim osobama na korištenje. Mi ćemo nastaviti sa ovim aktivnostima na jesen kada bude aktuelna jesenja sjetva – zaključio je direktor Vakufske direkcije u BiH Senaid Zajimović u intervjuu za Fenu.