Logo

Nesib ef. Hadžić: Imami su veoma važna karika u akcijama na sprečavanju širenja koronavirusa

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

nesib ef hadzic

Predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice (IZ) u BiH Nesib ef. Hadžić uputio je poruku podršku svima imamima u BiH, ocijenivši da su imami danas veoma važna karika u akcijama na sprječavanju širenja epidmije koronavirusa.

- Vaša reakcija, poštivanje uputstava i ponašanje u ovoj situaciji je veoma bitno i služit će kao primjer našim džematlijama - kazao je ef. Hadžić

Dodao je kako su solidarnost i nesebičnost jedino što zajednicu može očuvati i učiniti da, nakon što pobijedi i ovo iskušenje, bude jača nego prije.

- Važne su poruke koje šaljemo svojim džematlijama, ne samo riječima, negoi postupcima. Svojim ponašanjem održite socijalnu distancu, ruka na srcu neka mijenja rukovanje, a osmijeh na licu neka zamijeni bratski zagrljaj. Neka svako radi svoj posao i neka se poštuju preporuke reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, kao i sve druge preporuke i uputstva kako bi očuvali svoje živote, živote svojih porodica, džematlija i članova društva u kojem živimo - poručio je Hadžić.

Prema njegovim riječima, naše nam iskustvo govori da možemo prebroditi i ovo i da treba preduzeti sve mjere i osloniti se na Allaha, On će nam dati izlaz.

- Sve što je od Boga, draže je od meda. Ako i učestala smrt dođe u naše okruženje i to ćemo dostojanstveno prihvatiti. On nam je podario smrt da bi život imao smisla, noć da bi dan imao vrijednost, tišinu da bi govor značio, bolest da bi zdravlje se cijenilo. Zahvalimo Mu što je podario umor i patnju da bi bili svjesni dragocjenosti odmora i radosti - rekao je on.

Dodao je kako smo stoga zahvalni Allahu dž.š. kada ljudi sele sa ovoga svijeta prirodnim redom, a strpljivo prihvatamo odluke Njegove mudrosti kada je On odlučio drugačije.

- Mi imami smo na prvim linijama ove borbe, jer svešto se dešava u našim džematima i našim džematlijama vezano je za imama. Svako od nas u ovoj situaciji ima svoju ulogu i neophodno je da je svako od nas obavlja najbolje što može, a On će naš trud i rad nagraditi. Molim Uzvišenog Allaha da nam da snage da odgovorimo ovom iskušenju i izazovu u skladu sa Njegovim zadovoljstvom. Onome kome ništa nije skriveno, nagradit će iskrene i čestite. Čuvajte sebe, svoje porodice i svoje džematlije, kazao je ef. Hadžić.

Na kraju je zahvalio imamima za sve što čine za svoje džematlije i naše građane, pogotovo one koji u ovim danima trebaju našu pomoć.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.