Promo banner

A+ A A-

U Sarajevu uručene diplome polaznicima Access programa

14 12 2019 02 access diplome

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je održana svečana dodjela diploma i certifikata za 2019. godinu polaznicima Access programa,  dvogodišnjeg programa učenja engleskog jezika i drugih praktičnih akademskih vještina, kojeg pod pokroviteljstvom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH implementira Islamska zajednica u BiH.

Ceremoniji dodjele diploma prisustvovali su polaznici programa, njihovi nastavnici i roditelji, profesori i direktori medresa i drugih škola, te reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović i američki ambasador Eric Nelson.  Prisutnima se ovom prilikom obratio i direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice dr. Dževad Hodžić.

Diplome je dobilo 80 polaznika programa iz tri medrese iz Travnika, Tuzle i Visokog, te dvije srednje škole iz Busovače.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je istakao je da je interesovanje mladih ljudi da budu dijelom ovog programa konstantno što govori o njegovoj kvaliteti, jer ovaj projekat traje već 15 godina.

- Ovaj projekat nudi priliku učenicima da uče engleski jezik, upoznaju se sa američkom kulturom i da rade zajedno, kazao je ambasador Nelson.

Koristi Access programa su mnogostruke. Plan i programa je kreiran po američkom modelu, gdje se učenici pripremaju da budu korisni članovi društvene zajednice.

Zbog toga se mnogi časova posvećuje projektima, prezentacijama i volonterskom radu. Osim časova, organiziraju se ljetni kampovi na kojima, uz intenzivno učenje engleskog jezika i drugih korisnih i praktičnih vještina, učenici stječu nove prijatelje kroz druženje sa vršnjacima iz drugih škola.