A+ A A-

Aktivnosti predstavnika Islamske zajednice u Briselu

  • 0101

Na prvim sjednicama Evropskog parlamenta o vanjskopolitičkim pitanjima i proširenju kao i na konferenciji o pristupanju zapadnog Balkana Evropskoj uniji održanim od 02. do 04. decembra u Briselu prisustvovali su i predstavnici Islamske zajednice u BiH dr. Dževada Šuško i Senaid ef. Kobilica.

Na prvom zasjedanju u Evropskom Parlamentu sa novoimenovanim predsjednikom Evropskog parlamenta David Sassoli, novi komesar za proširenje Oliver Varhelyi rekao je da je EU jasno opredijeljena ka proširenju, te je izrazio zadovoljstvo što je formirana vlast u Bosni i Hercegovini. Podsjetio je da državni parlamenti zemalja zapadnog Balkana imaju ključnu ulogu u procesu priključivanja, ali da civilni sektor znači znatnu podršku na tom putu. Najavio je skoru prezentaciju svog plana za proširenje.

Na zasjedanju AFET-a, tj. vanjskopolitičke komisije Evropskog Parlamenta, Visoki predstavnik i nasljednik Federice Mogherini Josep Borrell istakao je da je EU sigurna ukoliko je i regija Balkana napredna i sigurna, te da EU treba odlučiti da li će zajedničkim snagama djelovati ili će postati igralište drugih sila.

Konferenciju „It takes two to tango- The Western Balkans between hope and reality“ organizovao je uticajni analitički centar „Friends of Europe“ sa sjedištem u Briselu. Na konferenciji je dr. Dževada Šuško u okviru diskusije istakla nedvojbenu opredijeljenost Islamske zajednice, kao aktera iz civilnog sektora, ka EU integracijama Bosne i Hercegovine i ukazala na važnost jačeg prisustva EU zbog ojačane polarizacije, stigmatizacije, militarizacije i glorifikacije ratnih zločina.

Tokom boravka u Briselu predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini imali su niz sastanaka i susreta, među kojima je i susret da članom Evropskog parlamenta Klemenom Grošeljom koji je predsjednik neformalne parlamentarne grupe „Prijatelji Bosne“. Sa svim sagovornicima dogovoren je početak odnosno nastavak saradnje kao i novi projekti za nastupajuću 2020. godinu.