Promo banner

A+ A A-

Priznanje ”Hasan ef. Škapur” dodijeljeno mr. Mirzi Mešiću

  • 0000

Centralna manifestacija u povodu 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Muhammeda, a. s., za područje Muftiluka zeničkog održana je u subotu 09. novembra 2019. godine, poslije podne-namaza, u Ferhad-begovoj (Čaršijskoj) džamiji u Tešnju.

Nakon što je proučen tradicionalni mevlud, na manifestaciji je uručeno priznanje i nagrada „Hasan ef. Škapur“ za doprinos u razvoju islamskih znanosti ovogodišnjem laureatu mr. Mirzi ef. Mešiću, imamu zagrebačke džamije i voditelju Ureda za da'vu i mladež Mešihata IZ u Hrvatskoj.

Priznanje mr. Mirzi Mešiću uručio je mufija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, a nagradu predsjednik IO Medžlisa IZ Tešanj gosp. Zehrudin Kruško.

Prigodan mevludski program proučili su imami Medžlisa IZ Tešanj, a prisutnima se obratili:  imam Čarši džamije mr. Enver ef. Kurtić, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, mr. Mirza ef. Mešić i muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Glavni imam Medžlisa IZ Tešanj je ukratko rezimirao dosadašnji rad Fonda „Hasan ef. Škapur” i obrazložio Odluku Komisije da ovogodišnje priznanje i nagradu dodijeli mr. Mirzi Mešiću, navodeći pri tome kratku biografiju dobitnika ističući da je ovo 16. priznanje i nagrada koje se dodjeljuje iz ovog Fonda, te da je iz njega do sada uručeno 184 stipendije učenicima.

Mr. Mirza ef. Mešić zahvalio se na priznanju, ističući da mu je ovo priznanje veoma važno, između ostaloga, i zbog činjenice da je prepoznat njegov trud i zalaganje, ali da je konačna nagrada od Allaha, dž. š.

Muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević u svojoj besjedi, između ostaloga, ukazao je na metode i načine kojima je Poslanik, a. s., odgajao generacije na koje se mi pozivamo i koje su nam primjer i uzor, kao i na značaj pravilnog razumijevanja misije Božijeg Poslanika Muhammeda, a. s. U proteklom periodu dobitnici nagrade i priznanja ‘’Hasan ef. Škapur’’ bili su: prof. dr. Omer Nakičević (2005.), Mehmedalija Hadžić, prof. (2006.), dr. Šefik Kurdić (2007.), dr. Fuad Sedić (2008.), Mahmut Karalić, prof. (2009.),  Kulturni centar „Kralj Fahd” Sarajevo (2010.g.), muftija bihaćki Hasan ef. Makić (2011.), Mirsad ef. Mahmutović (2012.), Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu (2013.), muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović (2014.), prof. dr. Zuhdija Hasanović (2015/1436.h.), mr. Salih ef. Indžić (2015/1437.h.), mr. Fuad ef. Omerbašić (2016.), zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić (2017.), Zijad Ljevaković, prof. (2018.), te mr. Mirza ef. Mešić ove godine.