Promo banner

A+ A A-

Mostar: Održano takmičenje iz bosanskog jezika za učenike četvrtih razreda medresa u BiH

  • 0000

Trinaesto po redu Takmičenje iz bosanskog jezika za učenike četvrtih razreda medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održano je u Mostaru.

Domaćin takmičenja bila je Karađoz-begova medresa, najstarija odgojno-obrazovna institucija u Hercegovini, a druga po starini u našoj domovini. Takmičenje je organizovala Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, 28. oktobra 2019. godine.

Tokom svečanog otvorenja takmičenja obratili su se prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese i prof. Seid Eminović, ispred Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Takmičenju je pristupilo 18 takmičara, tj. po tri predstavnika iz šest bosanskohercegovačkih medresa: Elči Ibrahim-pašine medrese, Karađoz-begove medrese, Gazi Husrev-begove medrese, Behram-begove medrese, Medrese „Osman efendija Redžović“ i Medrese „Džemaluddin efendija Čaušević“. Nakon svečanog otvorenja takmičenja, takmičari su pristupili izradi testova, dok su profesori Bosanskog jezika i književnosti bh. medresa obišli znamenitosti Mostara. Po obilasku Mostara, profesori su pristupili ispravljanju testova, te je uslijedilo i svečano zatvaranje takmičenja.

„Čestitam pobjednicima današnjeg takmičenja. Vi ste, zapravo, svi pobjednici, jer ste najbolji iz Bosanskog jezika i književnosti u okviru naših medresa i tako treba da se, uistinu, osjećate, i da budete ponosni što prenosite i stičete nova znanja iz našeg maternjeg jezika koji je toliko bio osporavan, a mi smo ta generacija koja ga sada izučava, širi, i koja će ga, ako Bog da, prenijeti na buduće generacije“ – poručio je hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.

Ispred Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH završnu riječ iskazao je Seid Eminović.

„Zahvaljujem domaćinima na srdačnom dočeku i gostoprimstvu danas. Pred vama svima su, dragi takmičari, zasigurno odabrani ciljevi. Mi računamo da vi kao maturanti medresa znate svoj put i da ćete sutra i na svojoj fakultetskoj stepenici biti uspješni. Budite oni koji se trude, koji su uporni i ustrajavajte na tome putu. Mi ne sumnjamo da ćemo se i u narednim godinama radovati vašim uspjesima. Čestitam pobjednicima Takmičenja iz bosanskog jezika održanog danas u Mostaru, u Karađoz-begovoj medresi” – rekao je Eminović.

U ekipnom plasmanu, najboljima su se pokazale sljedeće medrese:

  1. mjesto Behram-begova medresa;
  2. mjesto Gazi Husrev-begova medresa;
  3. mjesto Medresa “Osman efendija Redžović”.

U pojedinačnom plasmanu, najbolji su bili:

  1. mjesto Džehva Dervišević, Behram-begova medresa;
  2. mjesto Enida Fatić, Behram-begova medresa;
  3. mjesto Saudina Hođić, Medresa “Osman efendija Redžović”.

Nagrade i priznanja ekipnim i pojedinačnim pobjednicima takmičenja uručili su Seid Eminović i hfz. Aid Tulek kao i priznanja profesorima Bosanskog jezika i književnosti bh. medresa koji su pripremali učenike za takmičenje.  Seid Eminović je uručio i zahvalnicu Karađoz-begovoj medresi za doprinos realizaciji Takmičenja iz bosanskog jezika.