Promo banner

A+ A A-

Tri godine hutbi u Memorijalnom centru u Potočarima

  • 0101

U memorijalnom centru u Potočarima u petak, 04. oktobra 2019. godine, hutbu je kazivao Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Ismail ef. Smajlović u svome obraćanju vjernicima istakao je kako je današnja hutba prva hutba u mjesecu saferu i u mjesecu oktobru, podsjetivši prisutne da su se značajni događaji u povijesti muslimana upravu desili u ovom mjesecu.

„U mjesecu saferu poslanik Muhammed a.s., stupio je u brak sa majkom pravovjernih h. Hatidžom, dok je značajan dio tadašnjih zajednica u mjesecu saferu pristupilo medinskoj zajednici vjernika. Veliki i znameniti vojskovođa Salahuddin Ejjubi, promotor islamskih vrijednosti, preselio je na bolji svijet u ovome mjesecu.” Na kraju hutbe, Ismail ef. Smajlović je naglasio činjenicu da muslimani u ovome mjesecu ubiru plodove svoga rada i pripremaju se za zimu. S obzirom na vrlo bogatu tradiciju dobročinstva muslimana u mjesecu saferu, potrebno je promišljati i ulagati dodatni  trud u  pravcu promocije islamskih vrijednosti i činjenja dobrih djela.

Treću godinu zaredom na musalli u Memorijalnom centru u Potočarima hutbe drže nosioci vjerskog autoriteta Islamske zajednice: muftije, direktori medresa, glavni imami i imami iz Srebrenice. Ovu lijepu aktivnost uspješno i na veliku radost vjernika organiziraju Muftijstvo tuzlansko i Medžlis islamske zajednice Srebrenica.