A+ A A-

Evropska unija: Pokretanje platforme za globalnu razmjenu o religiji u društvu

  • 0101

Europska unija je pod pokroviteljstvom Visoke predstavnice Federice Mogherini organizirala konferenciju „O religiji u društvu“. Radi se o novoj inicijativi EU za izgradnju globalne platforme koja će jačati razmjenu aktera na svim razinama po pitanju religije.

Učesnici konferencije su bili predstavnici država, međunarodnih i nevladinih organizacija, te crkava i vjerskih zajednica. Ispred Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini učestvovali su dr. Dževada Šuško i Senaid Kobilica koji su razmjenjivali mišljenja i povezali se sa velikim brojem izlagača, diplomata i aktivista.

U obraćanjima, radionicama i diskusiji se između ostalog naglašavalo da je važno povećati pismenost o religijama, voditi inkluzivnu politiku, omogućiti susrete i uključiti sve aktere koji se bave pitanjem religije.

U svom obraćanju, Federica Mogherini je kazala da se ne trebamo isključivo baviti slobodom vjere i nasilnim ekstremizmom, nego razmišljati i djelovati mnogo šire, dublje i intenzivnije. Izjavila je također da je Islam dio evropske prošlosti, evropske sadašnjosti i evropske budućnosti.