A+ A A-

U Sarajevu održano 14. takmičenje u hifzu Kur`ana

08 09 2019 01 takmicenje hifz

U Studentskom centru Islamske zajednice (IZ) u Sarajevu danas je završeno 14. Takmičenje u hifzu i tilavetu Kur’ana, a pobjednik u najtežoj kategoriji "Hifz cijelog Kur'ana s komentarom prvih 5 džuzova" je hafiz Omer Bukurević, sa osvojenih maksimalnih stotinu bodova.

Dvodnevno takmičenje organizirala je Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ, i to u kategorijama „Hifz pet džuzova“, „Hifz deset džuzova“, „Hifz 20 džuzova“, „Hifz cijelog Kur'ana sa komentarom“ i „Takmičenje u tilavetu (lijepom učenju Kur'ana)“.

Pobjednici po kategorijama su:

Hifz cijelog Kur'ana s komentarom prvih 5 džuzova

 1. Bukurević hafiz Omer (100 bodova)
 2. Efendić hafiz Davud
 3. Kanurić hafiz Hamza

Hifz 20 džuzova sa tedžvidom

 1. Hamidović hafiz Ahmed
 2. Avdibašić hafiz Ahmed

Hifz 10 džuzova sa tedžvidom

 1. Bajrić Malik (95 bodova)
 2. Spahić Imran
 3. Hamidović Bilal

Hifz 5 džuzova sa tedžvidom:

 1. Grizić Ahmed (94 bodova)
 2. Omerović Harun
 3. Ramić Mahir

Tilavet:

 1. Muhamed Vehab (95. 66 bodova)
 2. Abdulkadir Omerović
 3. Ejub Tulić

Za prva tri mjesta u svim kategorijama Uprava za vjerske poslove osigurala je vrijedne nagrade.

"Cilj organizovanja takmičenja je promocija hifza u Bosni i Hercegovini (BiH), pogotovo među mlađom populacijom", izjavio je hafiz Dževad Šošić, predsjednik Takmičarske komisije i izaslanik reisu-l-uleme na ovom događaju.

Druga dva člana komisije su bili hafizi Mensur Malkić i Abdulaziz Drkić.

Hafiz Šošić je dodao da se takmičenjima želi hafizima dati priliku da pokažu vještine učenja Kur'ana, i da, između ostalog, razmijene lična iskustva u metodologijama učenja, hifza kao i u nastupima na takmičenjima, uključujući i ona na globalnom nivou.

"Kao predsjednik Komisije mogu da izrazim zadovoljstvo kvalitetom učenja hifza koji su pokazali takmičari jer je iznad one koju smo imali na prethodnom takmičenju. To govori da imamo jedan značajan pomak kod naših hafiza, da se dobro pripremaju i da ubuduće možemo očekivati još bolji i kvalitetniji nivo. To je važno, jer mi od ovih pobjednika delegiramo naše učesnike na svjetskim takmičenjima", istakao je hafiz Šošić.

Kompeltne rezultate ovogodišnjeg takmičenja možete preuzeti klikom ovdje.