A+ A A-

Završen seminar za mlade iz povratničkih mjesta u okviru projekta „Snaga prijateljstva -Podrška i osnaživanje djece i mladih u povratničkim sredinama“

  • 0000

U studentskom centru Islamske zajednice od 16. do 19. augustrealiziran je trodnevni seminar za mlade iz povratničkim mjesta. Seminaru je prisustvovalo 46 mladih iz: Kotor Varoša, Zvornika, Bratunca, Stoca i Rogatice.  Program seminara sadržavao je radionice edukativnog karaktera, obilaske značajnih kulturno-historijskih mjesta u Sarajevu od kojih su: Gazi Husrev-begova biblioteka, Vijećnica, Tunel spasa. Pored toga mladi su imali priliku posjetiti i Vrelo Bosne i voziti se Trebevićkom žičarom.

Polaznici radionica su imali priliku na interaktivan način učiti o komunikacijskim vještinama, izgradnji stavova, kritičkom mišljenju i mogućnostima zloupotrebe djece i mladih na internetu.

Tokom seminara mladi su se družili i razgovarali sa našim poznatim mladim kantautorima Latifom Močevićim i Arminom Muzaferijom  koji su im pored izvedbe poznatih numera govorili o muzici i o lijepom, te važnosti slušanja muzike koja nosi lijepe sadržaje i poruke. Tokom radnog dijela seminara mladi su imali priliku čuti jednu pozitivnu povratničku priču poznatog voditelja Fikreta Hodžića koji je mladima kazao kako je neophodno da se bore i rade da bi ostvarili svoje snove.

Nakon podijele certifikata svim učesnicima kao i volonterima koji su bili uključeni u realizaciju seminara mladima se obratio i Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovi Husejn ef. Kavazović koji je tom prilikom naglasio kako mladi, a posebno Bošnjaci, ne smiju dozvoliti da ih razdvajaju silom stvorene vještačke granice koje bi da dijele Bosnu i Hercegovinu i njene građane. „Bošnjaci su jedan narod i moraju se pobrinuti da se svi tako osjećaju“. Pozvao je mlade da dolaze u Sarajevo kao svoj glavni grad, ali i da mladi iz drugih krajeva Bosne posjećuju svoje sunarodnjake u povratničkim sredinama.

Ovaj seminar je realiziran u okviru projekta „Snaga prijateljstva - Podrška i osnaživanje djece i mladih u povratničkim sredinama“ koji je u januaru ove godine pokrenula Uprava za vanjske poslove i dijasporu u saradnji sa nekoliko nevladinih organizacija: CEI „Nahla“, UG „Svitanje“ i „Izvor nade“. CEI „Nahla“ je izvršila edukaciju volontera koji su bili zainteresirani za učešće u ovom projektu, nakon čega je krenula realizacija radionica u navedenim mjestima. Mladi koji su prisustvovali ovom trodnevnom seminaru pohađali su navedene radionice u svojim mjestima. Cilj ovih radionica jeste pomoći mladim ljudima  u izgradnji stabilnih ličnosti, a kroz  savladavanje nekih životnih vještina, kao što su: komunikacija, asertivnost, razumijevanje različitosti, empatija i drugo.