Promo banner

A+ A A-

Bajramskim paketima obradovana djeca migranata

  • 0101

Danas je u centrima za privremeni smještaj migranata Borići i Sedra u Bihaću upriličena podjela paketića za djecu migranata, koje je u povodu bajramskih dana osigurala Islamska zajednica u BiH.

Također, u okviru ove bajramske akcije za štićenike ovih centara upriličen je i bajramski ručak s ciljem da migranti, a naročito djeca, osjete blagdansku atmosferu u ovim danima.

Posjeta centrima je predvođena Ibrahimom Malanovićem, rukovodiocem Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ i muftijom bihaćkim hafizom Mehmedom ef. Kudićem, koji su razgovarali s migrantskim porodicama, čestitali Bajram i iskazali riječi podrške. U delegaciji je bio i glavni imam Medžlisa Bihać Mensur ef. Ćehić, a predstavnici Crvenog križa, koji od početka migrantske krize pomaže migrantima svih kategorija i koji priprema obroke u centrima, upoznali su prisutne i medije o aktuelnoj situaciji u centrima te o važnosti ovih i drugih kontinuiranih donacija Islamske zajednice u BiH kojima Crveni križ pomaže migrantima.

"Islamska zajednica u BiH je među prvim institucijama koja je odmah na početku migranatske krize konkretno pružila pomoć, bez koje Crveni križ u ovom kantonu ne bi mogao se uhvatiti u koštac s problemima koji su se pojavili. Mogu reći da je Islamska zajednica, Muftijstvo bihaćko i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je lično posjetio migrante, odmah reagirala na migrantsku krizu i osigurala donaciju u iznosu od 100 hiljada maraka. Ovim današnjim činom, podjelom paketića za najmlađe i bajramskim ručkom, Islamska zajednica nastavlja s podrškom naše misije u kojoj nam je cilj osigurati pomoć ovoj ugroženoj populaciji", kazao je Husein Kličić, predsjednik Crvenog križa USK.

Nataša Omerović, kamp koordinator i menadžer iz Internacionalne organizacije za migracije (IOM), kazala je da je u prihvatnom centru Borići smješteno 260 lica, a većinom je riječ o ranjivim kategorijama, kao što su porodice s djecom. "Centar u potpunosti finansira Delegacija Evropske unije u BiH, a u centru radi između 30 i 40 osoba. Današnja posjeta delegacije IZ u BiH, koja je direktni finansijer Crvenog križa u ovom kantonu koji je jedan od implementacijskih agencija koje rade za IOM, donijela je posebnu radost i sreću, jer nam se ovdje nalazi 130 djece", kazala je Omerović, koja je istakla da Crveni križ u ovom prihvatnom centru priprema 1000 obroka dnevno.

Slična situacija je i u privremenom prihvatnom centru u hotelu Sedra nadomak Bihaća. Nakon posjete i podjele paketića i u ovom centru rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović kazao je kako je ovo nastavak opredjeljenja Islamske zajednice u BiH u pomaganju ranjivih kategorija, jer je obaveza svih građana, kako je kazao, da pomognu koliko mogu drugima.

"Mi smo bili jučer u ovakvoj situaciji da smo čekali neku nepoznatu ruku da nam pomogne. Sudbina ovih ljudi je poznata samo Dragom Bogu i kuda će oni ići, ali obaveza svih nas je, onoliko koliko smo u mogućnosti, da im pomognemo: da ih nahranimo i omogućimo da imaju gdje prenoćiti", kazao je Malanović. Inače, Ured za društvenu brigu tokom cijele godine ispred Islamske zajednice brine i pomaže ranjivim kategorijama građana u BiH, ali i drugima, i to novčanim donacijama iz Bejtu-l-mala i iz drugih fondova, te prehrambenim i drugim artiklima.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić je kazao kako migranti izražavaju nadu da je ovo njihov samo privremeni smještaj, a da im ovakve donacije vraćaju nadu u ljudsku dobrotu.

"Neki su kazali kako im je ovo bio jedan od najboljih Bajrama otkako su napustili svoje domove. Danas smo mogli na očima djece vidjeti veliku radost, a i mi smo zaista sretni što smo po nalogu reisu-l-uleme ovdje da obezbijedimo trenutke radosti za ove porodice", kazao je, između ostalog, muftija Kudić.a