Logo

Udruženje ilmijje osudilo napad na Emira ef. Nuhića

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

zastava iz 2

U povodu sve učestalijih prijetnji upućenih imamima na području RS Glavni odbor Udruženja ilmijje izdao je saopćenje za javnost u kojem se navodi:

- Imam Emir ef. Nuhić iz Bosanskog Novog ovih dana je ponovo meta verbalnog napada, prijetnji i uvreda od strane iste osobe kao i u martu ove godine, čime je direktno ugrožena njegova sigurnost i sigurnost njegove porodice. Opetovani napadi i ugrožavanje sigurnosti povratnika također su i poruka malobrojnim Bošnjacima u ovome gradu, kao i Islamskoj zajednici u BiH. Posebno zabrinjava ponavljanje prijetnji, koje predstavljaju eklatantan primjer govora mržnje, bez adekvatnih reakcija Tužilaštva i MUP-a Republike Srpske. Neadekvatne reakcije Tužilaštva i MUP RS, koji ne pridaju značaj ovom i drugim, sve učestalijim prijetnjama imamima, pojačavaju pravnu nesigurnost i nepovjerenje u te institucije kod građana.

Kao i ranije Udruženje Ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje kontinuirane prijetnje i napade kojima je izložen Emir-ef Nuhić, a nadležne institucije RS poziva da konačno postanu garant sigurnosti i ustavne ravnopravnosti svih njenih građana.

Udruženje ilmijje također poziva Visokog predstavnika, Vijeće za implementaciju mira, Misiju OSCE-a u BiH, Delegaciju EU u BiH i Specijalnog predstavnika EU u BiH, kao i druge relevantne međunarodne organizacije u BiH, da se trezvenije pozabave ovim ozbiljnim prijetnjama, koje mogu eskalirati u forme sa nesagledivim posljedicama. U protivnom, svojim nečinjenjem i nijemim posmatranjem doprinose pravnoj nesigurnosti i stvaranju atmosfere u kojoj su ovakvi napadi prihvatljivi.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.