Logo

Moje mjesto u EU: Održana centralna debata učenika medrese

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

  • 0101

U Behram-begovoj medresi u Tuzli, 16. juna, održana je centralna debata učenika svih šest medresa u BiH, a teme su odgovarale idejama i ciljevima projekta Moje mjesto u EU, koji traje od aprila ove godine. U kvalifikacijama debate u prvoj grupi takmičile su se ekipe Behram-begove medrese, Karađoz-begove medrese i Elči Ibrahim-pašine medrese, a u drugoj grupi su se susrele ekipe Gazi Husrev-begove medrese, Medrese “Džemaluddin ef. Čaušević“ i Medrese “Osman-ef. Redžović“.

U finalnoj debati nastupile su ekipe Behram-begove medrese i Gazi Husrev-begove medrese, u kojoj je bila bolja ekipa Gazi Husrev-begove medrese. Za najboljeg debatanta proglašen je član ekipe Behram-begove medrese Fadil Umihanić, a za drugog najboljeg debatanta Amina Kahriman iz Gazi Husrev-begove medrese. Inače, debate su se održavale na bosanskom jeziku dok su završni dio debate učenici trebali voditi na engleskom jeziku, pri čemu su učenici pokazali izvanredno poznavanje engleskog jezika.

Na početku programa centralne debate intonirana je himna BiH te Evropske unije, koju je na violini izveo nadareni učenik Fadil Umihanić. Učenicima se obratio direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić, koji je kao domaćin poželio učenicima da ostvare svoje ciljeve i da u svemu budu kao generacija bolji od svojih nastavnika.

Početak debate ozvaničio je direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim Čolić.

“Mi ćemo jednoga dana biti punopravna članica Evropske unije. Evropska unija ima različita iskustva s muslimanima, a naš i vaš zadatak sutra, kada svojim glasom budete mogli više utjecati, jeste da unutar evropskih institucija ili u ličnoj komunikaciji na najbolji  način predstavite one vrijednosti koje bosanski muslimani imaju i koje će obogatiti ukupnu tradiciju evropskih naroda“, kazao je direktor Čolić.

Debati je prisustvovala i Amila Ibričević, politički savjetnik specijalnog predstavnika EU u BiH, koja je pozdravila učesnike naglasivši značaj projekta Moje mjesto u EUza evropske integracije Bosne i Hercegovine, te kazala: “Iskoristila bih priliku da se u ime ambasadora Evropske unije u Bosni i Hercegovini NJ.E. Lars-Gunnar Wigemarka zahvalim. Želim se zahvaliti učenicima koji su pokazali trud i veliko interesovanje i nadamo se da ovo druženje i saradnja neće stati ovdje.“ Nakon ove debate, a u okviru projekta, u medresama će se formirati radionice i EU integracijski klubovi.

Glavni koordinator na projektu Medina Mehmedović-Mulalić je na kraju programa proglasila pobjednike i uručila novčane nagrade za istaknute debatante i pobjednike javnog natječaja.

Još jedanput su pročitana imena učenika, njih dvadeset, koji će zahvaljujući svom uspjehu na debati i javnom natječaju kao glavnu nagradu imati studijsko putovanje u Brisel početkom jula.

Slijedeća faza projekta Moje mjesto u EU jeste studijsko putovanje u Brisel, gdje će biti upriličena izložba najboljih radova s javnog natječaja.

(www.mojemjestoueu.ba)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.