Promo banner

A+ A A-

U Behram-begovoj medresi održana dvadeseta debata učenika srednjih škola

  • 0101

U Behram-begovoj medresi je u utorak, 26. marta 2019. godine održana debata učenika srednjih škola o temi Dijalogom ka boljem društvu.

Na ovoj dvadesetoj, jubilarnoj debati učestvovali su predstavnici 26 srednjih škola iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja. Neka od pitanja o kojima su razgovarali mladi bila su: Ko je dužan graditi kulturu dijaloga u Bosni i Hercegovini? Da li je Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini, primjer kakav bi i drugi faktori u bosanskohercegovačkom društvu trebali slijediti? Da li kultura dijaloga i iznalaženja kompromisa za konflikte predstavlja put za izgradnju boljeg društva?

Muftija Fazlović je u svome obraćanju kazao da je bolje društvo važno za sve nas, a posebno za mlade.

„Drago nam je da ste se vi uključili, da želite bolje društvo i da ste spremni doprinositi da, ako Bog da, u budućnosti imamo bolju zajednicu, gradove, sela, obrazovne institucije, porodice. Skupina dobrih, čestitih i vrijednih pojedinaca je osnova za dobro društvo,“ kazao je muftija Fazlović.

Prisutnima su se obratili i direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić, Seid-ef. Eminović iz Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH i pomoćnik ministra za obrazovanje i nauku TK Fikret Vrtagić. Završnoj sesiji prisustvovao je i Nezir-ef. Halilović iz Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta, kao i profesori i učesnici debate.

Za najuspješniji video prilog proglašen je rad učenika Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu, a zatim i radovi učenika Mješovite srednja ekonomsko-hemijska škola iz Lukavaca i Srednje Medicinske škole u Tuzli. Najbolji debatanti na engleskom jeziku su Ena Karić, Iman Korić i Aiša Čanić, a najuspješniji u govorništvu na bosanskom jeziku su Davud Mešinović, Amina Žigić i Abdulah Kadić.

Za zaslužan doprinos debati u Behram-begovoj medresi dodijeljena su priznanja muftiji Vahid-ef. Fazloviću, direktoru Ahmed-ef. Hatuniću, profesorima Razimu Čoliću, Amiru Kariću, Midhatu Čauševiću, Ahmedu Omeroviću i Sevretu Mehmedćehajiću.