Promo banner

A+ A A-

Na ahiret preselio Izudin ef. Kruško

18 03 2019 03 izudin ef krusko

Hadži Izudin ef. Kruško preselio je na Ahiret danas, 18. marta 2019. godine nakon kraće i teže bolesti. Dženaza će se klanjati sutra u Tešnju, džemat Novi Miljanovci, u 15:30h.

Izudin efendija je bio šef Odjela za opšte poslove i podršku u Upravi za pravne i administrativne poslove, a duže vrijeme je bio glavni imam Medžlisa IZ Maglaj kada su obnovljene džamije i sagrađena nova gradska džamija s dvije munare. Posebno priznanje mu je odato nakon poplava 2013. godine kada je pored obnove poplavljenih vjerskih objekata organizirao pomoć i Domu zdravlja u Maglaju. Za vrijeme svog imamskog angažmana organizirao je brojne donacije za socijalno ugrožene porodice i popravku njihovih kuća, uvezujući džemate i donatore iz dijaspore sa džematlijama u Maglaju.

„U zadnjih stotinu godina Maglajlije su zapamtile trojicu imama. Mustafu ef. Pirkića iz konjica, Ferida ef. Čičkušića iz Lukavca i Izudina ef. Krušku iz Miljanovaca kod Tešnja. Prvog po sijedoj bradi i strogoći, drugog po blagosti i trećeg po različitim sposobnostima koje ga krase. Slobodno se može reči da je Izudin ef. kruško, glavni imam MIZ Maglaj u tom turbulentnom periodu u kojem smo svi proživjeli više života, dao Islamskoj zajednici Maglaj i BiH više nego bezbroj drugih institucija. U Maglaj je stigao u maju 1994. na prijedlog muftije zeničkog hfz. Halil ef. Mehtića, a u pratnji tadašnjeg vrhovnog poglavara IZ u BiH dr. Mustafe ef. Cerića, koji mu je povjerio zadatak da u vrijeme borbe za vjeru, čast i slobodu domovine bude predvodnik muslimana u džematima Medžlisa Maglaj. Poticao je snažno Izudin ef. kruško nesalomljivi duh Maglajki i Maglajlija u toj velikoj borbi za slobodu i čast u kojoj je živote izgubilo 1100 civila i branitelja. Ohrabrivao je zatim povratak, a sa prvim povratnicima u kopice, najudaljeniju MZ maglajske općine, 1996. godine, kada je to bilo gotovo nevjerojatno, spavao je u njihovim uništenim i popaljenim kućama. Sa nevjerovatnim entuzijazmom Izudin ef. Kruško je radio na obnovi uništenih i popaljenih vjerskih objekata i izgradnji novih“, kazao je o hadži Izudinu Faruk Zupčević nakon njegovog odlaska s pozicije glavnog imam u Maglaju.