Promo banner

A+ A A-

Pripreme za svečano otvaranje Aladža džamije u Foči

  • 0101

U Foči je 25. 02. 2019. održan drugi radni sastanak Organizacionog odbora za otvaranje ponovo izgrađene Aladža džamije u Foči, koje je planirano 4. maja ove godine.

Obzirom da se radi o objektu od posebne kulturno-historijske vrijednosti Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je imenovao Organizacioni odbor čiji je cilj da izvrši sve neophodne pripreme za svečano otvaranje.

Sastank je predvodio direktor Uprave za vjerska pitanja Ismail ef. Smajlović koji je ujedno predsjednik Organizacionog odbora. Pored predsjednika ostali članovi Organizacionog odbora su: Razim ef. Čolić, direktor uprave za vanjske poslove i dijasporu, Rifat Fetić, šef Kancelarije reisu-l-uleme, Remzija ef. Pitić, Muftija goraždanski, dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, Miralem ef. Hodžić, v.d. glavnog imama Medžlisa IZ-e Foča, Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, Emir Oković, premijer BPK Goražde i Izet Spahić, predsjednik Skupštine opštine Foča.

Na sastanku je razgovarano o uspostavi operativnih timova i aktivnostima koje trebaju biti realizirane u narednom periodu, kako bi otvorenje džamije proteklo u najboljem redu.

Inače, čuvena Aladža džamija je izgrađena 1549. godine. Iako uvrštena na UNESCO-ovu listu kulturne baštine, Aladža džamija je u potpunosti srušena u augustu 1992. godine, a njeni ostaci pronađeni su na dvije lokacije.

Aladža je arhitektonski dragulj i jedna od najljepših džamija u ovom dijelu svijeta, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Radovi na obnovi Aladže zvanično su počeli 2014. godine na osnovu Protokola potpisanog između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske.