Promo banner

A+ A A-

Otputovala put Medine prva dva aviona sa hadžijama iz Bosne i Hercegovine

09 08 2018 02 ukrcavanje hadzija

Sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, danas je, nakon otklonjenih tehničkih problema za Medinu u 13.55 sati poletio avion Turkish Airlinesa sa hodočasnicima iz Bosne i Hercegovine, dok je u 15:30 otputovao i drugi avion.

"Mebrur hadž" svim budućim hadžijama poželjeli su ambasador Karljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani bin Abdullah Mominah i direktor Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH muderris Nezim ef. Halilović.

– Svako putovanje ima svojih poteškoća, iskušenja, a posebna su iskušenja hodočasnicima, stoga se trebaju 'naoružati' saburom (strpljenjem). Svim muslimanima svijeta, hodočasnicima iz Bosne i Hercegovine želim da im kabul bude hadž. Neka se na mubarek mjestima, Mekki i Medini posvete molitvama, namazu i da vode računa o propisima hadža – kazao je ambasador Mominah u izjavi za Fenu.

Preporučio je da se svi hodočasnici pridržavaju uputa  vojske, policije, redara, svojih vodiča i neka ne ulaze u diskusije, i neka izbjegavaju situacije koje izazivaju konflikt.

 Bolje im je, kazao je on, da se zorno posvete ibadetu, više nego dunjalučkim, ovosvjetskim stvarima koje ih udaljuju od cilja, a „cilj hadžije je da mu Gospodar svijeta oprosti grijehe i učvrsti iman“.

Također je i muderris Halilović, nakon poteškoća i problema sa prijevozom, hadžijama i hadžinicama poželio mebrur hadž, bez grijeha obavljen hadž.

- Želim da nam se sve hadžije živi i zdravi, potpuno čisti od grijeha, vrate u domovinu i da njihovi potomci budu oni koji će izvršavati obavezu hadža – kazao je Halilović.

Također će i sutra biti realizirani letovi a obavijest o terminima će biti naknadno potvrđena.

Više informacija na Facebook grupi "Hadž i umra BiH" kao i na internet stranici www.hadziumra.ba