Logo

Rijaset: Donacija 185 hiljada KM za medicinsku pomoć sirijskim izbjeglicama

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

Na svojoj jučerašnjoj sjednice Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donio je zaključak o donaciji 185 hiljada KM za pomoć radu poliklinike „Dr. Najjar“ koja pruža medicinske i humanitarne usluge sirijskim izbjeglicama, a donacija će biti realizira putem Ureda za društvenu brigu Rijaseta.

Poliklinika „Dr. Najjar“ svojim radom pokriva područje grada Rejhani u Turskoj i dnevno prima više od 400 bolesnika kojima besplatno pruža potrebne zdravstvene i laboratorijske usluge kao i neophodne lijekove. Na ovoj poliklinici sirijske izbjeglice sa područja ovog turskog grada svakodnevno mogu dobiti pomoć iz sljedećih medicinskih oblasti: interna medicina, ginekologija, pedijatrija, ortopedija i opšta hirurgija, stomatologija, oftalmologija i psihoterapija, a kroz pedijatrijsku ordinaciju ove poliklinike dnevno prođe više od 120 bolesnika. Poliklinika također posjeduje i apoteku i laboratoriju. Također treba istaknuti da poliklinika „Dr. Najjar“, od svog osnivanja, organizira i redovne sedmične posjete pojedinim sirijskim školama u Turskoj. Jedna od njih je škola „Generacija slobode“ koja se nedavno osnovala u Rejhaniji. Ljekari vrše preglede, daju medicinske savjete djeci i nastavnicima uz objašnjenja o pojedinim zaraznim i epidemiološkim oboljenjima, načinu postupanja i metode razlikovanja od drugih oboljenja.

Osnivač ove poliklinike dr. Hassan Najjar je svojevremeno bio predsjednik Unije arapskih ljekara u Evropi koja je tokom agresije našoj domovinu pružila veliku i nesebičnu medicinsku pomoć, posebno kada je riječ o tada prijeko potrebnom medicinskom osoblju.

  • 0101
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.