A+ A A-

Svjetski Dan hidžaba obilježen u gradovima širom Bosne i Hercegovine

Bihać: Okupljanje u organizaciji Asocijacije studenata IPF-a

Povodom svjetskog Dana hidžaba, Asocijacija studenata Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, Regionalna Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija USK i Aktiv žena Bihaćkog muftijstva organizirali su mirnu šetnju od Islamskog pedagoškog fakulteta do Gradskog trga, u 15:00 h gdje je održano prigodno obraćanje Bihaćkog muftije Hasana ef. Makića, dekana IPF-a u Bihaću prof. dr. Fuada Sedića i predsjednice ASIPF-a, Smaila Balić.

02 02 2016 01 dan hidzaba bih 6

Muftija Makić je naglasio da se u vrijeme komunizma slobodno nosila mahrama, ali je danas zabranju i da to ne smijemo dopustati. Skup su podržali u velikom broju građani iz susjednih općina Bužim, Cazin, Bosanska Krupa i drugih, dok je isti skup održan i u Velikoj Kladuši u isto vrijeme. Posobnu podršku ovom skupu pružile su učenice cazinske medrese. Ovaj skup i poruka koja je poslana iz Bihaća govori da nam je stalo do naših vjerskih vrijednosti i da nećemo dopustiti da nam neko uskraćuje temeljno ljudsko pravo, bio to hidžab ili neko drugo vjersko obilježje.

Bugojno: Dan hidžaba obilježen okupljanjem ispred džamije „Princeze Dževhere“

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana hidžaba jučer je poslije podne namaza ispred džamije Princeze Dževhere Bugojno održano mirno okupljanje pod nazivom "Hidžab moje pravo, moj izbor".

02 02 2016 01 dan hidzaba bih 1

Bugojanke su na ovaj način skrenule pažnju javnosti na skandalozni zaključak Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da se zabrani rad i prisustvo u pravosudnim institucijama ženama koje nose hidžab.

Medžlis Islamske zajednice Bugojno i Aktiv žena „Asr i Hedija" su tokom ovog okupljanja dijelile hidžabe prolaznicama.

Mostar: Protestna šetnja od Musalle do Starog mosta

Stotinjak mladih žena i djevojaka pod hidžabom jučer je u Mostaru protestnom šetnjom od Musala do Starog mosta izrazilo negodovanje protiv odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o zabrani nošenja hidžaba u pravosudnim institucijama.,

02 02 2016 01 dan hidzaba bih 2

Protestnu šetnju putem facebooka pokrenula je profesorica bosanskog jezika i književnosti Ernesa Bihorac, koja spornu Odluku smatra i kršenjem osnovnih ljudskih prava. „Ovdje nije riječ samo o vjerskim slobodama već i općenito o slobodama. Odluku smatra diskriminatornom u odnosu na Ustav BiH“, kazala je.

Bihorac izražava bojazan da bi se refleksije odluke VSTV-a mogle proširiti i na sve druge društvene i javne ustanove i organizacije. „Danas je sud a šta može biti sutra. Kad vas Sud etiketira da ne možete radit u toj pravosudnoj institucija kako onda možemo očekivati da nas prihvate i uvažavaju, kao u mom slučaju, učenici, škole i općenito društvo“, zapitale je Bihorac. Na pitanje da li ta odluka otvara i mogućnost stigmatiziranja hidžaba u bosanskohercegovačkom društvu Bihorac odgovara potvrdno i kaže da hidžab nije simbol već identitet žene muslimanke. „ Hidžab je pravo svakog čovjeka. Ja ga nosim pet godina i nisam ga stavila da bih ga nametala društvu“, kazala je. Kaže da do sada nije imala nikakvih problema sa nošenjem hidžaba u Mostara. Tu i tamo tek poneka neslana šala. Na kraju je istaknula da nisu imali nikakve podrške od javnih i društvenih organizacija osim Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje.

Pokrivenim djevojkama i ženama u mirnoj protestnoj šetnji pridružile su se i članice Udruženja žena BiH ali u svojstvu građanki. Selma Jakupović zastuponik u državnom parlamentu kaže kako je na taj način izrazila lični revolt na brojene zabrane koje se serviraju bh društvu.“ Sloboda izražavanje je nešto što u svakom slučaju moramo podržati. Umjesto zabrane ženama da s hidžabom rade i borave u sudskim institucijama ja sam za to da se u javnim ustanovama zabrane vjerska obilježja. A ovo je isto kao da zabranite dugu ili kratku suknju“, kazala je Jakupović.

Hatidža Omerčaušević, Mostarska koja je stalno nastanjena u Japanu kako je u izjavi za medije istakla ovog puta u rodni grad došla je zbog podrške svojim kolegicama. Ona odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća smatra diskriminrajućom. Izrazila je nadu da će ta odluka na kraju biti povučena. „Došla sam u BiH samo da podržim ljude koji se bore za svoje pravo. Jako je važno da budemo nepristrani bez obzira na razna obilježja bilo da su religijska ili nereligijska. Važno je da svako bude ono što želi“, poručila je Omerčaušević.

Travnik: Javna tribina i mirno okupljanje

U nedjelju, 31. januara 2016. godine, održana je Javna tribina o hidžabu za žene u Atriju Medrese sa početkom u 19h. Tribina je održana u okviru aktivnosti koje je u povodu 1. februara Svjetskog dana hidžaba organiziralo Muftijstvo travničko u saradnji sa Elči Ibrahim-pašinom medresom i Medžlisom islamske zajednice Travnik.

02 02 2016 01 dan hidzaba bih 3

Predavači na tribini bile su:

- Lejla Bešo – Haskić, profesorica fikha i koordinatorica za ženski aktivizam pri Muftijstvu travničkom, koja je govorila o ulozi i značaju hidžaba sa šerijatsko-pravnog aspekta, i

- Nermina Sujoldžić, viši referent Općinskog suda Travnik, diplomirana pravnica, koja je o hidžabu govorila sa pravnog aspekta kao i sa aspekta uposlenice pravosudnih organa vlasti.

Na tribini su bile prisutne učenice Medrese, kao i aktivistice iz drugih medžlisa koje su došle da svojim prisustvom uveličaju tribinu ali i da skrenu pažnju javnosti na sporni zaključak VSTV-a kojim se zabranjuje rad uposlenicama sa "vjerskim obilježjima", među koja spada, prema njihovom poimanju, i hidžab. Gospođa Sujoldžić i profesorica Bešo – Haskić, naglasile su da hidžab nije vjersko obilježje nego šerijatska obaveza-farz svake muslimanke, ali i da je hidžab pravo svake žene. Atmosferu sa tribine možete pogledati u galeriji. Moderatorica programa bila je prof. Đenana Bajraktarević.

U organizaciji Muftijstva travničkog, Elči Ibrahim-pašine medrese i MIZ Travnik jučer je na platou ispred VF komerca u Travniku održano mirno okupljanje pod nazivom "Hidžab moje pravo, moj izbor".

02 02 2016 01 dan hidzaba bih 4

Travničanke su na ovaj način skrenule pažnju javnosti na Svjetski dan hidžaba ali i na skandalozni zaključak Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da se zabrani rad i prisustvo u pravosudnim institucijama ženama koje nose hidžab. Profesorice i učenice Elči Ibrahim-pašine medrese su tokom ovog okupljanja dijelile hidžabe prolaznicama.

Srebrenik: Tribina „Hidžab moj ponos, moj izbor“

Aktiv žena Medžlisa IZ-e Srebrenik je u nedjelju 31. januara 2016. godini održao tribinu i druženje povodom 1. februara Svjetskog dana hidžaba.

02 02 2016 01 dan hidzaba bih 5

Na temu "Hidžab moj ponos, moj izbor" u prepunoj sali Medžlisa govorila je Merzija Kasumović, profesorica u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Poslije predavanja upriličeno je druženje svih učesnica tribine. Prezentirana je i domaća hrana.

Ranije su štampani leci o ovoj temi i podijeljeni u centru Srebrenika. Na lecima je ispisan tekst o Danu hidžaba i pozvane su sve učenice, radnice, domaćice i druge muslimanke da na ovaj dan nose mahramu.

I u Žepču obilježen Dan hidžaba

Asocijacija žena MIZ-e Žepče obilježila je Dan hidžaba. Na poziv Asocijacije, sestre, žene, one koje nisu pokrivene, taj dan u javnosti nosile su maramu. Ženi muslimanki je obaveza da nosi maramu-hidžab, to je farz, Allahova naredba, i pozvali su žene da pokažu kako nisu ništa drugačije ako su u marami, odnosno da su one i dalje ljubazne, dostojanstvene, pravedne, čestite radnice, majke, sestre, supruge, učenice, studentice, a ne da se na njih, zato što su u marami, gleda drugačije.

02 02 2016 01 dan hidzaba bih 7

Mnoge učenice osnovnih i srednjih škola, žene radnice, su taj dan na poslu i u školi provele u marami. Asocijacija od srca zahvaljuje svima koji su se odazvali pozivu i podržali obilježavanje Dana hidžaba, posebno u ovim, za ženu muslimanku, teškim i izazovnim vremenima.