Logo

Srebrenik: Hatme u džematima Brezik i Potpeć

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

Džemat Brezik

U subotu, 01. avgusta 2015. godine u džematu Brezik, Medžlis IZ-e Srebrenik, upriličena je svečana hatma dova polaznika mektepske nastave u pomenutom džematu. Nakon podne-namaza učenjem Kur'ana otpočela je svečanost. Na početku prisutne je poselamio imam džemata Brezik Naim ef. Turnadžić, koji je iskazao zahvalnost džematu, svim pristnima na podršci a posebno roditeljima i djeci, zahvaljući čijoj upornosti i predanom radu je upriličena ova nesvakidašnja svečanost.

03 08 2015 05 hat sreb 1

Nakon obraćanja džematskog imama Naim ef. imami srebreničkog Medžlisa su proučili mevlud, te djeca, svršenici hatmi, nekoliko odlomaka iz Kur'ana, kao i ilahija i kasida, čime je i završen prvi dio programa. Nakon prvog dijela programa Naim ef. je pozvao glavnog imama Refik ef. Hodžića da poselami prisutne vjernike. Refik ef. nije krio svoje zadovoljstvo na postignutom uspjehu vrijednog imama Naim ef. on je čestitao imamu, muallimu, roditeljima i džematu na današnjem uspjehu.

Oduševljenje nije krio ni hfz. Esmir ef. Selimović, imama džemata Luka MIZ-e Srebrenik,  koji se poslije prvog dijela programa obratio prisutnim vjernicima, naglasivši trud imama džemata Brezik Naim ef. koji je viđen na ovoj predivnoj prezentaciji usvojenog znanja. Hfz. Esmir ef. je bio u ulozi predavača. On je ukazao na značaj bismille, njene primjene u svakodnevnom životu.  „Moramo početi od početka od bismille, jer smo zaboravili bismillu u svakodnevnim životima“-kazao je hfz. Esmir ef.

Hatmenski ispit je položilo četri učenika pomenutog mekteba: Dedić Edin, Dedić Vehid, Dedić Mensura i Bećić Amela.

Diplome o završenom hatmenskom ispitu u ime Medžlisa IZ- Srebrenik je uručio glavni imam Refik ef., a prigodne poklone u ime džemata Brezik uručio je predsjednik džematskog odbora Safet Dedić.

Kako samo znaju džematlije ovog džemata, zajedno sa svojim vrijednim imamom, organizovali su ovu svečanost na način da su prisutni mogli uživati. Svečana atmosfera odisala je u okolini brezičke džamije koja je, unatoč toplom ljetnom danu bila ispunjena do posljednjeg mjesta kao i harem džamije.

Džemat Potpeć

I nedjelja je bila u znaku svečanosti hatma dova. U nedjelju, 02. avgusta 2015. godine u džematu Potpeć, Medžlis IZ-e Srebrenik, upriličena je svečanost hatma dova tri polaznika mektepske nastave u pomenutom džematu. Na početku prisutne je poselamio imam džemata Potpeć Safet ef. Esmić, zahvalio se prisutnim vjernicima na odzivu te ukazao na značaj današnje svečanosti za džemat Potpeć.

Nakon obraćanja džematskog imama imami Medžlisa Srebrenik su proučili mevlud, te djeca, svršenici hatmi, nekoliko odlomaka iz Kur'ana, čime je i završen prvi dio programa.

Emir ef. Brašnjić, imama džemata C. Srebrenik MIZ-e Srebrenik,  je bio u ulozi predavača. On se poslije prvog dijela programa obratio prisutnim vjernicima, naglasivši vrijednost Kur'ana, njegove poruke, načinu življenja, odnosno njegove primjene u svakodnevnom životu.

Hatmenski ispit je položilo tri učenika pomenutog mekteba: Alihodžić Merfid, Hodžić Irmela i Esmić Emir.

Diplome o završenom hatmenskom ispitu u ime Medžlisa IZ- Srebrenik je uručio predsjednik MIZ-e Srebrenik mr. Abdullah Arifović, a prigodne poklone u ime džemata Potpeć uručio je predsjednik džematskog odbora Senahid Mešanović.

Molimo Allaha da nagradi svršenike hatmi, njihove roditelje, muallime Naim ef. i Safet ef., kao i sve one koji su doprinijeli da ovi polaznici mekteba krunišu svoj trud. Amin!

Damir Babajić

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.