Promo banner

A+ A A-

Muftija zenički na ikrar dovama u Zavidovićima i Prnjavoru

Tradicionalna zajednička ikrar dova u Zavidovićima

U subotu 21. septembra 2013. godine, u Gradskoj džamiji u Zavidovićima organizirana je zajednička ikrar dova za ovogodišnje hadžije sa područja Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

mu-ze-ik-dov-zav-prnj-09-2013-1

Nakon uvodne riječi imama Gradske džamije Izet ef. Čamdžića i proučenih odlomaka iz Kur'ana od strane prisutnih imama, glavni imam MIZ Zavidovići Sulejman ef Efendić obratio se prisutnima čestitajući ovogodišnjim hadžijama odlazak na hadž, te je, između ostaloga, naglasio: „Budimo sretni što kao BOŠNJACI, imamo priliku otići na izvor islama i na svom BOSANSKOM JEZIKU uputiti Svevišnjem Allahu dove.“

Nakon glavnog imama prisutnima se besjedom obratio muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, koji je naglasio da je put na hadždž zapravo put ka Allahu, dž.š.
Muftija zenički istakao je hadis Poslanika Muhammeda, a.s., u kojem nam kazuje o tri neprocjenjivo vrijedne stvari: 1. Vjerovanje u Allaha, 2. Trud-borba na Allahovom putu, i 3. Hadždž mebrur (ispravno obavljen hadždž).
Naglašavajući važnost predstojećeg popisa stanovništva u BiH, muftija zenički istakao je: „Budimo odgovorni! Ovo je prvi put u našoj povijesti da, zahvaljujući Allahu pa i našim šehidima, imamo pravo, slobodu, i mogućnost da se kao narod izjasnimo i definišemo onako kako se jedan narod treba definisati. Mi smo BOŠNJACI, jezik nam je BOSANSKI, a vjera nam je ISLAM“.
Sekretar Elvir ef. Mehić pročitao je imena ovogodišnjih hadžija naglasivši da u Zavidovićima trenutno živi preko 500 hadžija, te da se sada ovom broju priključuje njih još 15: Kovačević Edin, Vikovići; Kovačević Azra, Vikovići; Jusić Alija – bedel za suprugu rahmetli Hašimu, Vikovići, Bratanović Mehmed - bedel za suprugu rahmetli Kadiru, Donji Kovači; Mešić Sakib, Mustajbašići; Mešić Sifeta, Mustajbašići; Muharemović Ševal, Mramorje; Parlić Razim, Pašin Konak; Džinić Benis, Desna Obala; Čehajić Esad, Stipovići; Suljić Sead, Gostovići; Ribić Samir, Mećevići; Hodžić Nermin, Rujnica; Mujkanović Ramiz, Zavidovići; Čamdžić ef. Izet, Zavidovići;
Nakon proučene dove uslijedilo je čestitanje i fotografisanje sa budućim hadžijama.

Muftija zenički na zajedničkoj ikrar dovi u Prnjavoru

Na poziv muftije banjalučkog Edhem ef. Čamdžića, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović u nedjelju 22. septembra 2013. godine boravio je u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Penjavor.

Tom prilikom, muftija zenički susreo se sa muftijom banjalučkim i glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor Fikret ef. Čelenkom. Muftija banjalučki i glavni imam upoznali su muftiju sa stanjem vjerskog života i aktivnostima na području MIZ Prnjavor.

mu-ze-ik-dov-zav-prnj-09-2013-2

Nakon susreta sa muftijom banjalučkim i glavnim imamom Medžlisa IZ Prnjavor, muftija zenički je u Gradskoj džamiji u Prnjavoru prisustvovao ikrar dovi za Ferida-hanumu Bojić, za koju će hadž kao bedel obaviti Fikret ef. Čelenka.
Nakon ikrar dove, upriličen je susret sa predsjednikom IO MIZ Prnjavor gosp. Lokmanom Iriškićem, na njegovom imanju u Prnjavoru.

  • 0101