A+ A A-

Adnan Ćatić donirao sredstva za izgradnju Islamskog centra u Mainzu


ic-mainz-maketa-2013Uz reisu-l-ulemu Kavazovića, dolazak na ceremoniju polaganja kamena temeljca za novi centar koja će se održati 28. septembra, najavili savezna ministrica za integracije
SR Njemačke Irene Alt i gradonačelnik Mainza Michael Ebling

Adnan Ćatić prvi je bosanskohercegovački sportista koji se uključio u izgradnju novog Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Mainzu, doniravši u tu svrhu 5.000 eura.

“Adnan Ćatić je prepoznao značaj ovog projekta, i odazvao se našoj kampanji i sloganu ‘Mi gradimo uz Allahovu dž.š. pomoć - pridružite nam se’. Uvakufivši ovaj iznos za izgradnju džamije u Mainzu, prve bočnjačke džamije u Saveznoj pokrajini Rheinland-Pfalz u Njemačkoj, ovaj svjetski bokserski šampion je dao odličan primjer svojim kolegama sportistima, ali i svima nama koji želimo dobrim djelima biti ugrađeni u temelje jednog novog Islamskog centra, koji je simbol vjere u  jednog Boga, mira, tolerancije, suživota i prosperiteta svih građana koji žive u Mainzu i Njemačkoj”, riječi su Nusreta Fakovića, predsjednika Građevinskog odbora budućeg centra.

Radovi na izgradnji džamije već su počeli, i izvode ih članovi IKC Bošnjaka u Manizu, a njihovo okončanje očekuje se polovinom 2017. godine.

Kamen temeljac za novi centar položit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović. Ceremonija polaganja kamena temeljca za novu džamiju održat će se 28. septembra ove godine u glavnom gradu Njemačke Savezne pokrajine Rheinland – Pfalz.

Uz reisa Kavazovića, očekuje se prisustvo mnogobrojnih gostiju iz političkog vrha  Bosne i Hercegovine i Njemačke, ambasada islamskih zemalja u Berlinu, obrazovnih, kulturnih i vjerskih ustanova iz domovine i dijaspore, čelnici kompanija, kao i predstavnici njemačkih i domaćih medija. Svoj dolazak najavili su savezna ministrica Savezne Republike Njemačke za integracije, porodicu, djecu , omladinu  i žene, gospođa Irene Alt, te gradonačelnik grada Mainza, Michael Ebling.

Polaganje kamena temeljca za izgradnju džamije održat će se na lokaciji Mainz – Hechtseim, Curiestrasse u 14,00 sati, dok će kulturno – vjerski program početi u 11,00 sati.

Više o projektu na www.dzemat-mainz.de