A+ A A-

Karađoz-begova medresa obilježila godišnjicu reaktiviranja

Učenici i profesori Karađoz-begove medrese u povodu 18 godišnjice od reaktiviranja rada najstarije odgojno-obrazovne ustanove Hercegovini, nakon održane nastave, jučer su (18.9.2013.g.) upriličili kratku školsku svečanost.

18-god-kb-med-most-09-2013-1

Učenicima i profesorima o ulozi i djelovnju Karađoz-begove medrese govorili su prvi poslijeratni direktor mr. Salh ef. Čolaković i mostarski muftija h Seid ef. Smajkić. Mr. Čolaković je djelovanje medrese u najnovijoj njenoj etapi usporedio sa obnoviteljima vjere jer je njeno djelovanje i renome u savremenom društvu postalo prepoznatljivo i prestižno. „Malo je obrazovnih ustanova u BiH i u svijetu koje se mogu pohvaliti  sa takvom tradicijom kao što to može naša Medresa“, kazao je mr. Čolaković.

Govoreći i naučnoj raskoši koju je baštinila Karađoz-begova medresa u povijesti i njenom utjecaju na šire društvene procese muftija Smajkić je pozvao učenike da budu dosljedni sljedbenici svojih prethodnika, da svojim zalaganjem, radom i angažmanom doprinose izgradnji moralnih vrijednosti i stvaranju dobrog ambijenta u kojem će doći do izražaja prepoznatljiv imidž islamske humanosti i dobrodušnosti. „Kroz Medresu mi moramo vratiti imidž ovom gradu, jer ćemo samo na taj način uspjeti da se održimo na ovim prostorima. To je naš izazov i na tom planu trebamo dokazati svoje vrline i svoje vrijednosti“, poručio je muftija Smajkić.

Karađoz-begova medresa je ove godine, nakon što je koristila pet različitih zgrada za organizaciju nastave, konačno počela sa odgojno nastavnim procesom u jednom graditeljskom kompleksu. Od ove godine nastava će se odvijati u novosagrađenoj zgradi izgrađenoj neposredno uz školski internat.  Karađoz-begova medres ove godine obilježava 456 godina od njenog osnivanja. S radom je bila prestala 1918.g. ,a ponovo nastavu reaktivirala 18. septembra 1995.g.

H.E.

  • 0101