A+ A A-

Mevludske svečanosti na području Medžlisa IZ-e Konjic

U mjesecu septembru na području Medžlisa IZ-e Konjic održane su tri mevludske svečanosti. Dvije u džematu Bjelimići (Ljuta i Odžaci) te u džematu Čelebići.

mev-svec-konjic-09-2013-1

01.09.2013.godine nakon podne namaza u džamiji u Ljutoj, džematski odbor Bjelimići održan je mevludski program. Program je vodio imam džemata Bjelimići Nazif ef. Kurtović. Mevlud su učili: Hafiz Nezir ef. Ruhid, Redžo ef. Muhibić te Muamer Ćukle i Vehid Šišić. Prigodno predavanje održao je Esad ef. Bajić evocirajući u svom obraćanju sjećanja na šehide iz ovog mjesta kao i sve one koji su šehadet postigli na okolnim brdima koji su u vrijeme agresije na BiH bili poporište velikih sukoba i nekih od sudbonosnih bitaka za BiH.

Prisutnima se na kraju programa  prigodnim vazu nasihatom obratio i v.d. glavni imam Medžlisa IZ Konjic Redžo ef. Muhibić ističući vrijednost  izgradnje džamije u ovom naselju i potrebu istrajavanja na aktivnostima koje se vrše da se džamija ,s Božijom pomoći u potpunosti završi.

U subotu, 14.09.2013.godine u džematu Čelebići, nakon klanjanja podne namaza održana je mevludska svečanost. mevlud su učili imami Medžlisa Konjic a predavanje je održao glavni i odgovorni urednik "Preporoda" mr. Meho Šljivo, koji je u svom obraćanju između ostalog naglasio važnost istine i istinoljublja a štetnost i teške staze laži i prevare te njihovih dugoročnih posljedica. Okupljenima se pored imama ovog džemata Salih ef. Jusufovića obratio i Redžo ef. Muhibić v.d. glavni imam Medžlisa IZ Konjic prisjećajući se vremena kada su počinjale aktivnosti za gradnju džamije u Čelebićima kao i obima, važnosti aktivnosti i poslova koje je ovaj džemat sproveo do današnjeg dana kada ovaj džemat ima lijepu džamiju, imamski stan i sve potrebne prostorije za vjerski život. 

U nedjelju 15.09.2013.godine u džematu Bjelimići, u džamiji u Odžacima, također nakon klanjanja podne namaza proučen je mevlud i ikrar dova imamu ovog džemata Nazif ef. Kurtoviću. Džematlijama se obratio imam ovog džemata Nazif ef. Kurtović ističući kako od svih momenata u 27. godina njegova službovanja u ovom džematu kao posebno sretne izdvaja, kraj rata i agresije na BiH, rekonstrukciju džamije i današnji sretan trenutak kada  se sprema, inšaAllah obaviti petu islamsku dužnost, hadž.

Glavni imam Medžlisa Konjic Redžo ef. Muhibić, zaželio je hajirli  odlazak na hadž imamu te uputio čestitke džematlijama na posjeti ovoj mevludskoj svečanosti.

Čestitkama se pridružio i član glavnog odbora Ilmije Enver ef. Husnić a nakon njega u dvadesetominutnom obraćanju, izaslanik muftije mostarskog, Nazif ef. Garib. obratio se okupljenim vazu nasihatom u kom je između ostalog podvukao važnost narednog popisa.

  • 0101