Logo

U Zvorniku otvorena džamija Kušlat

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

Na samoj ivici stijene, gdje je izgrađena Džamija Kušlat, u subotu (31.08) bilo je nekoliko hiljada vjernika. Naime, svečano je otvorena Džamija Kušlat koja se smatra najstarijom vojnom džamijom u Bosni i Hercegovini. Ova svečanost započeta je učenjem ašereta   hfz. Jahja ef. Imamović i tekbirima.

Prisutnim su se obratili izaslanik reisu-l-uleme Hamed ef. Efendić koji je u svom obraćanju naglasio značaj strpljivosti, te istakao društvenu odgovornost svih Bošnjaka na predstojećem popisu stanovništva. Muftija tuzlanski  mr. Vahid ef. Fazlović u svom obraćanju je naglasio koliko je važno  podržati ljude u Podrinju i da niko od nas ne treba zaboraviti svoje korijene.

otv-dzam-kuslat-08-2013-1

Skupu se obratio i predsjednik Medžlisa islamske zajednice Zvornik profesor Mustafa ef. Muharemović, te se zahvalio svima koji su doprinijeli razvoju ove džamije, kao i velikom brojem prisutnih. Sve su to uljepšale i ilahije u izvedbi  muških članova hora MIZ Zvornik.  Dovu je pručio Elvir ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.

Uručene su i Vakufname  vakifima ove džamije, dr. Džemilu i Senadi Hujdurović i Zvorničkom advokatu Efendić Aliji. Nakon obraćanja uslijedila je i predaja ključa vakifima, svečano otvorenje i klanjanje podne namaza. Da bi se došlo do ove džamije potrebno je malo duže pješačenje, ali to nije spriječilo da se ljudi okupe u velikom broju. Posjetioci su morali čekati u koloni da bi zijaretili džamiju. Džamija Kušlat privlači pažnju i dok se prolazi dolinom rijeka Drinjača i Jadar, pa se nadamo da će ona biti često posjećena i zanimljiva turistička destinacija.

  • 0101

(www.medzlis-zvornik.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.