Promo banner

A+ A A-

Jablanica: Svečano otvorena Čaršijska džamija

U prisustvu oko 5000 vjernika danas (31.08) je u Jablanici svečano otvorena Čaršijska džamija. Džamija po svojim gabaritima i funkcionalnosti spada u red najvećih i najprostranijih džamija u Hercegovini. Pravo otvorenja džamije muftija banjalučki u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Kavazovića prepustio je jednom od najvećih pojedinačnih donatora njene gradnje Remzi Kovačiću.

otv-dzam-jabl-08-2013-1

Projekat izgradnje džamije u Jablanici izrađen je prije 8 godina. “Cilj njene gradnje je stvaranje boljih životnih uvjeta u ovom gradu, da se u njoj sastajemo, razgovaramo i jačamo naše jedinstvo”, u pozdravnom govoru naglasio je predsjednik Medžlisa IZ-e Jablanica Hasan Kovačić. Džamija je izgrađena zahvaljujući velikoj novčanoj pomoći iz Turske. “ Pomoć koju je pružio turski narod I turska država samo je iskreni izraz naših bratskih odnosa prema Bošnjacima u BiH”, istako je član turskog parlamenta Ilijas Šeker. Svečanost otvorenja gradske džamije u Jablanici nakon cijelih stotinu godina, po svom obimu I po svom značaju jedan je od historijskih događaja koji će ostati trajno upisani u povijest ovoga grada. “ “U svakom gradu u Hercegovini obnovili smo skoro sve porušene džamije. Još samo u Neumu nemamo vjerskog objekta. I za džamiju u Neumu imamo osigurana novčana sredstva ali nemamo administrativne dozvole”, kazao je u svom obraćanju mostarski muftija h Seid ef. Smajkić.

Tumačeći narav univerzalne zbilje islama izaslanik reisu-l-uleme, banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić prisutne je podsjetio na višestoljetnu baštinu suživota i tolerancije bosansko-hercegovačkih naroda, te u tom kontekstu snažno podržao ideju gradnje džamije u Neumu. Muftija Čamdžić je i u Jablanici podcrtao važnost pravilnog izjašnjavanja na predstojećem popisu stanovništva. On je popis Bošnjaka usporedio sa spasonosnom gradnjom Nuhove lađe. “Naš narod želi da se izjasni svojim nacionalnim imenom Bošnjak I želi živiti po svojim adetima i običajima”, kazao je muftija Čamdžić. Na svečanosti kojoj su prisustvovali predstavnici društveno-političkog, privrednog, vjerskog života svih nivoa vlasti u BiH i visoka delegacija Republike Turske te predstavnici katoličke i pravoslavne crkve, prisutnim su se još obratili Suljo ef. Cikotić glavni imam MIZ Jablanica, Salem Dedić načelnik općine Jablanica, Salmir Kaplan ministar kulture I sporta u Vladi F BiH, bivši turski parlamentarac Husein Kansu, Ibrahim Karaomanoglu gradonačelnik turskog grada Kodžaeli i izaslanik turskog reisa Mehmed Sonmezoglu.

H. Eminović

  • 0101