Logo

Održano predavanje o izazovima dijaloga s budizmom

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

Institut za proučavanje tradicije Bošnjaka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizirao je predavanje uglednog svjetskog naučnika profesora James Heisig-a na temu „Izazovi dijaloga sa budizmom”.  Predavanje je održano u novoj zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, 26. augusta 2013. god. u prisustvu velikog broja zainteresiranih slušalaca, od kojih  posebno izdvajamo Njegovu ekselenciju ambasadora Japana Hideo Yamazki, izaslanika reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića Rifata Fetića, te profesore Fakulteta islamskih nauka i Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

j-heis-sar-08-2013-1

Nakon riječi dobrodošlice direktorice Instituta dr. Dževade Šuško, prof. Heisig  je u toku svog izlaganja nastojao da približi značaj dijaloga, implikacije osuda i predrasuda i potrebu za istinskim prevoditeljima religija. Podkrijepio je svoje tvrdnje kroz niz primjera iz povijesti i sadašnjosti koristeći zanimljive pripovijetke. S obzirom da prof. Heisig-u  islamska teologija nije uža specijalnost, više se fokusirao na primjere kršćanstva i budizma. Problematično je što su kršćanske kulture sebe smatrale superiornim spram istočnih kulturama i time onemogućile iskreni dijalog. Upozorio je na opasnost osuda jer one zaslijepljuju i čine dijalog nemogućim. On smatra da religije nisu jednake, ali da imaju slične elemente. Da bi se pokrenuo dijalog potrebni su pravi prevoditelji religija koji će prepoznati te ekvivalente koji postoje u svim vjerama. Interesantna je tvrdnja prof. Heisig-a da bi svaki vjernik trebao biti religijski bilingualan, to jeste koliko vjernik poznaje svoju vjeru toliko bi trebao poznavati još jednu religiju. On smatra da ako se samo poznaje jedna vjera da ne znamo šta ustvari vjera znači. Uslov za uspostavljanje dijaloga je prof. Heisig nastojao da predoči pomoću primjera iz japanske kulture, a to je kako se postaje stručnjak za ceremoniju čaja.  Naime, za dijalog je neophodno da se naučimo distancirati od forme kako bismo mogli posmatrati sa distance i time spoznamo suštinu i ono što je zaista važno.

Doc. dr.Dževada Šuško u svojstvu direktorice Instituta za proučavanje tradicije Bošnjaka se zahvalila na podršci te izrazila nadu da će Institut i dalje okupljati ljubitelje knjige, nauke i lijepe riječi.

James Heisig je profesor na Filozofskom fakultetu i istraživač  na Nanzan Institutu za religiju i kulturu u Nagoyi, Japan. On je vodeće ime u svijetu kao poznavatelj filozofije i religije, moderne japanske filozofije, komparativista, poliglota, autor i prevoditelj više od 70 knjiga.

  • 0101

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.